Mini kanapeczki bankietowe – na jeden czy dwa kęsy, bardzo pożywne.
Takie kanapeczki robię często i faktycznie sprawdzają się na przeróżne okazje😉. Są z prostych składników i smakują wyśmienicie. Jak to mówią moi goście: przy takich kanapeczkach to można imprezować 😊😉😋.
Składniki:
- 4 filety śledziowe ala matias
- 5 ziemniaków
- 5 jajek
- 2 duże kwaśne jabłka
- 5 ogórków kiszonych
- 2 cebule
- 0,5 szklanki śmietany 18% (można dodać trochę majonezu)
- szczypta mielonego kminku
- cukier i sól do smaku
- 1 duża świeża bagietka
- szczypiorek
Przygotowanie:
Sałatka z podanych składników wychodzi dość sporo, ilość można dostosować do potrzeb 😉.
Ziemniaki gotujemy w łupinkach w osolonej wodzie, następnie studzimy, obieramy z łupinek i kroimy w kostkę. Jajka gotujemy na twardo, studzimy, obieramy i kroimy w kostkę. Śledzie (jeśli istnieje taka potrzeba moczymy w wodzie) osuszamy i kroimy w kostkę. Jabłka (obrane ze skórki), ogórki i cebule kroimy w kostkę. Tak przygotowane składniki łączymy, dodajemy śmietanę i mieszamy. Doprawiamy do smaku mielonym kminkiem, solą (opcjonalnie) i cukrem.