Uwielbiamy gofry i często przygotowujemy je na deser. Gofry pieczemy tylko w domu i uwierzcie mi - te domowe są o wiele lepsze niż te z budki na mieście.
Przepis na te gofry dostaliśmy od naszej cioci. Gofry wychodzą delikatne i chrupiące. Pyszne😋.
Składniki (na 6 dużych gofrów):
Przygotowanie:
Do serka mascarpone dodajemy jajko oraz wsypujemy cukier - miksujemy. Dolewamy mleko i mieszamy. Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiewany przez sitko i wsypujemy do masy, dolewamy 1 łyżkę oleju, całość miksujemy na gładką masę. U mnie ciasto wychodzi gęste i sprężyste (gęstość regulujemy mlekiem lub mąką).
Ciasto odstawiamy na chwilę. Nagrzewamy gofrownicę (gofrownicę smaruję delikatnie olejem przy pomocy pędzelka, u mnie gofrownica o mocy 1400W). Nakładam 2 - 3 łyżki ciasta (ilość trzeba wypraktykować, to zależy od wielkości gofrownicy). Piekę na rumiano.
Upieczone gofry studzimy na kratce (od razu po wyjęciu gofry najlepiej ułożyć jeden obok drugiego, nie- jeden na drugim). Gotowe! Uwielbiamy - dla nas najlepsze posypane cukrem pudrem z owocami. Mniam!
Przepis na te gofry dostaliśmy od naszej cioci. Gofry wychodzą delikatne i chrupiące. Pyszne😋.
Składniki (na 6 dużych gofrów):
- 25 dag serka mascarpone
- 1 jajko (u mnie duże)
- 3 łyżki cukru (lub ilość wg uznania)
- 10 łyżek z czubkiem mąki pszennej
- ok. 9-10 łyżek mleka
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżka oleju do ciasta
- opcjonalnie: olej do posmarowania gofrownicy
Przygotowanie:
Do serka mascarpone dodajemy jajko oraz wsypujemy cukier - miksujemy. Dolewamy mleko i mieszamy. Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiewany przez sitko i wsypujemy do masy, dolewamy 1 łyżkę oleju, całość miksujemy na gładką masę. U mnie ciasto wychodzi gęste i sprężyste (gęstość regulujemy mlekiem lub mąką).
Upieczone gofry studzimy na kratce (od razu po wyjęciu gofry najlepiej ułożyć jeden obok drugiego, nie- jeden na drugim). Gotowe! Uwielbiamy - dla nas najlepsze posypane cukrem pudrem z owocami. Mniam!
Życzymy smacznego!