Domowe szneki z glancem


To przepis naszej ukochanej babci, Poznanianki. Babcia takie pyszne drożdżóweczki robiła kiedyś bardzo często i obficie polewała lukrem. Dla nas to przysmak jakich mało!

Dziś naszła nas taka ochota na babcine szneki😉😁. Miały być pączki, ale jednak wybór padł na szneki. Polecam - wychodzą mięciutkie, puszyste, dla nas najlepsze jeszcze lekko ciepłe.



Składniki (na 12 bułeczek):
  • ok. 0,5 kg przesianej mąki pszennej
  • 1 szklanka letniego mleka (szklanka ma u mnie pojemność 250 ml)
  • 3 duże jajka
  • 50 g świeżych drożdży
  • 2 łyżki cukru
  • 1 cukier wanilinowy
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 150 g roztopionego i przestudzonego masła
lukier:
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 2 łyżki gorącej wody
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • kilka kropel aromatu do ciast np. pomarańczowy, migdałowy, itp.



Wykonanie:
Do naczynia z letnim mlekiem wkruszamy drożdże, dosypujemy 1 łyżkę cukru i 5 łyżek mąki. Całość dokładnie mieszamy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (na ok. 15 min).


Czekając na zaczyn - W dużym naczyniu ubijamy 2 całe jajka i jedno żółtko (białko pozostawiamy do smarowania) z solą oraz z 1 łyżką cukru i cukrem wanilinowym. Dodajemy wyrośnięty zaczyn i pozostałą mąkę - mieszamy. Na koniec wlewamy partiami rozpuszczone, przestudzone masło. Całość wyrabiamy dłonią na gładkie, jednolite ciasto. U mnie ciasto nie klei się do rąk, w razie potrzeby można dosypać odrobinę mąki (tylko nie za dużo). Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.




Gdy ciasto uroście dzielimy je na 12 równych części. Z każdej części robimy wałek (grubość ok. 2 cm) i zwijamy spiralnie ruchem na około tworząc ślimaczka. Ślimaczki układamy na dużej blaszce piekarnikowej (u mnie zmieściło się 6, robię odstępy bo jeszcze rosną) i odstawiamy na ok. 15 min do podrośnięcia. Bułeczki smarujemy roztrzepanym białkiem i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. C. Piekę z opcją góra-dół bez termoobiegu przez ok. 20 min. do ładnego zarumienienia.




Upieczone szneki studzimy na kratce, a następnie polewamy lukrem.


Lukier: Cukier puder łączymy z wodą, sokiem z cytryny, aromatem i ucieramy do gładkości (lukier musi być dość gęsty - gęstość regulujemy dodatkiem wody/cukru).





Życzymy smacznego!



1 komentarz:

  1. Ciekawy przepis na drożdżówki, wypróbujemy, dzięki.....

    OdpowiedzUsuń