To przepis naszej ukochanej babci, Poznanianki. Babcia takie pyszne drożdżóweczki robiła kiedyś bardzo często i obficie polewała lukrem. Dla nas to przysmak jakich mało!
Dziś naszła nas taka ochota na babcine szneki😉😁. Miały być pączki, ale jednak wybór padł na szneki. Polecam - wychodzą mięciutkie, puszyste, dla nas najlepsze jeszcze lekko ciepłe.
Składniki (na 12 bułeczek):
- ok. 0,5 kg przesianej mąki pszennej
- 1 szklanka letniego mleka (szklanka ma u mnie pojemność 250 ml)
- 3 duże jajka
- 50 g świeżych drożdży
- 2 łyżki cukru
- 1 cukier wanilinowy
- 1/4 łyżeczki soli
- 150 g roztopionego i przestudzonego masła
- 1 szklanka cukru pudru
- 2 łyżki gorącej wody
- 2 łyżki soku z cytryny
- kilka kropel aromatu do ciast np. pomarańczowy, migdałowy, itp.
Wykonanie:
Do naczynia z letnim mlekiem wkruszamy drożdże, dosypujemy 1 łyżkę cukru i 5 łyżek mąki. Całość dokładnie mieszamy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (na ok. 15 min).
Czekając na zaczyn - W dużym naczyniu ubijamy 2 całe jajka i jedno żółtko (białko pozostawiamy do smarowania) z solą oraz z 1 łyżką cukru i cukrem wanilinowym. Dodajemy wyrośnięty zaczyn i pozostałą mąkę - mieszamy. Na koniec wlewamy partiami rozpuszczone, przestudzone masło. Całość wyrabiamy dłonią na gładkie, jednolite ciasto. U mnie ciasto nie klei się do rąk, w razie potrzeby można dosypać odrobinę mąki (tylko nie za dużo). Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.
Gdy ciasto uroście dzielimy je na 12 równych części. Z każdej części robimy wałek (grubość ok. 2 cm) i zwijamy spiralnie ruchem na około tworząc ślimaczka. Ślimaczki układamy na dużej blaszce piekarnikowej (u mnie zmieściło się 6, robię odstępy bo jeszcze rosną) i odstawiamy na ok. 15 min do podrośnięcia. Bułeczki smarujemy roztrzepanym białkiem i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. C. Piekę z opcją góra-dół bez termoobiegu przez ok. 20 min. do ładnego zarumienienia.
Upieczone szneki studzimy na kratce, a następnie polewamy lukrem.
Życzymy smacznego!
Ciekawy przepis na drożdżówki, wypróbujemy, dzięki.....
OdpowiedzUsuń