Ta sałatka zrobiła wielką furorę podczas ostatniej imprezy w naszym domu. Nie tylko przyciąga wzrok, ale jest pyszna i sycąca. Idealna na rodzinne spotkania i imprezy.
Jest naprawdę bardzo smaczna, z prostych składników, które świetnie się ze sobą komponują. Bardzo nam posmakowała, Wasi goście również będą zachwyceni😉!
Składniki:
Wykonanie:
Jajka gotujemy na twardo. Gdy trochę przestygną z 3 jajek oddzielamy białka od żółtek. Białka i żółtka oddzielnie ścieramy na tarce na małych oczkach. Pozostałe 2 jajka kroimy w kostkę.
Do miski przekładamy: tuńczyka (odsączonego z zalewy), jajka pokrojone w kostkę, seler (odsączam z zalewy, ale nie wyciskam, kroję na mniejsze kawałki), starty na dużych oczkach ser, paprykę i ogórki pokrojone w kostkę oraz drobno posiekany szczypiorek. Wszystkie składniki mieszamy, a następnie dodajemy jogurt wymieszany z majonezem - całość ponownie dokładnie mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem.
Złożenie sałatki:
Dno salaterki wykładamy krakersami, na nie przekładamy sałatkę i wyrównujemy. Białka mieszamy z odrobiną majonezu i układamy na sałatce tworząc górki (jakby czapy śniegu). Każdą górkę z białek posypujemy odrobiną startych żółtek. Całość dekorujemy posiekaną natką pietruszki i krakersami. Poszczególne etapy na zdj.
Życzymy smacznego!
Jest naprawdę bardzo smaczna, z prostych składników, które świetnie się ze sobą komponują. Bardzo nam posmakowała, Wasi goście również będą zachwyceni😉!
Składniki:
- 1 puszka tuńczyka w sosie własnym
- 5 jajek
- 1 słoiczek selera konserwowego
- 4 średnie ogórki konserwowe
- ok. 3 średnie kawałki papryki konserwowej
- ok. 130 g sera żółtego
- małe krakersy (paczuszka ok. 90 g, mogą być okrągłe lub trójkątne )
- szczypiorek
- natka pietruszki
- 2 łyżki majonezu
- 3 łyżki jogurtu naturalnego
- pieprz i sól do smaku
Wykonanie:
Jajka gotujemy na twardo. Gdy trochę przestygną z 3 jajek oddzielamy białka od żółtek. Białka i żółtka oddzielnie ścieramy na tarce na małych oczkach. Pozostałe 2 jajka kroimy w kostkę.
Do miski przekładamy: tuńczyka (odsączonego z zalewy), jajka pokrojone w kostkę, seler (odsączam z zalewy, ale nie wyciskam, kroję na mniejsze kawałki), starty na dużych oczkach ser, paprykę i ogórki pokrojone w kostkę oraz drobno posiekany szczypiorek. Wszystkie składniki mieszamy, a następnie dodajemy jogurt wymieszany z majonezem - całość ponownie dokładnie mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem.
Złożenie sałatki:
Dno salaterki wykładamy krakersami, na nie przekładamy sałatkę i wyrównujemy. Białka mieszamy z odrobiną majonezu i układamy na sałatce tworząc górki (jakby czapy śniegu). Każdą górkę z białek posypujemy odrobiną startych żółtek. Całość dekorujemy posiekaną natką pietruszki i krakersami. Poszczególne etapy na zdj.
Mi w dekorowaniu sałatki pomaga 6-letnia córcia.
Życzymy smacznego!
Pięknie się prezentuje, wykorzystam przepis na święta, dziękuję....
OdpowiedzUsuń