Takie szaszłyki sprawdzają się u nas na każdym rodzinnym spotkaniu czy imprezie. Nie wymagają wiele pracy, są proste, smaczne i wspaniale wyglądają.
Składniki:
- ok. 4 filetów śledziowych solonych
- 2 małe cebule
- 2 większe ogórki kiszone
- 1 duża ugotowana marchewka
- mały słoiczek grzybków marynowanych (mogą być pieczarki)
- majonez
- 1 jajko ugotowane na twardo
- szczypior
Wyszło mi ok. 9 szaszłyków. W nadziewaniu szaszłyków pomaga mi 6-letnia córcia, bo nie ma to jak wspólne kucharzenie 😉.
Wykonanie:
Filety śledziowe moczymy w zimnej wodzie, aby wypłukać je z nadmiaru soli (czas moczenia zależy od tego jak słone są śledzie). Następnie śledzie odsączamy na sitku i osuszamy ręcznikiem papierowym. Śledzie kroimy na równe części (u mnie każdy filet na ok. 5 części).
Cebulę, ogórka i marchewkę kroimy w plasterki (kilka plasterków odkładamy do dekoracji). Grzybki odsączamy z zalewy. Na patyczki szaszłykowe nadziewamy kolejno: kawałek śledzia, plaster cebuli, ogórka i marchewki oraz grzybek.
Bardzo apetycznie wyglądają, właśnie będę miała gości i postanowiłam je przyrządzić. Dziękuję za przepis.
OdpowiedzUsuń