Taką rybę po grecku robi moja mama. Przygotowana w ten sposób zawsze wszystkim smakuje.
Wypróbowałam wiele przepisów na rybę po grecku. Jednak ta zrobiona z przepisu mamy mojej rodzinie i gościom smakuje najbardziej. U nas ryba w takim wydaniu obowiązkowo pojawia się na świątecznym stole.
Składniki:
Wykonanie:
Marchewkę, pietruszkę i selera obiera oraz ścieramy na tarce o dużych oczkach oczkach. Cebulę i czosnek kroimy w kostkę. Warzywa wrzucamy na patelnię na rozgrzany olej i dodajemy przyprawy. Dusimy na wolnym ogniu ok. 30 min, od czasu do czasu mieszamy i dolewamy odrobinę wody. Pod koniec duszenia dodajemy koncentrat pomidorowy i groszek.
W międzyczasie duszenia warzyw przygotowujemy filet. Filet kroimy na mniejsze części, skrapiamy sokiem z cytryny, solimy, pieprzymy i obtaczamy w mące i bułce tartej. Tak przygotowaną rybę smażymy na rumiano.
Wypróbowałam wiele przepisów na rybę po grecku. Jednak ta zrobiona z przepisu mamy mojej rodzinie i gościom smakuje najbardziej. U nas ryba w takim wydaniu obowiązkowo pojawia się na świątecznym stole.
Składniki:
- ok. 70 dag filetu z dorsza
- 4 marchewki
- 1 pietruszka
- 1 seler
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- 1 mała puszka groszku konserwowego (można pominąć)
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- przyprawy: pieprz ziarnisty, liść laurowy, ziele angielskie, sól
- sok z cytryny
- kilka łyżek mąki i bułki tartej do obtoczenia ryby
- olej do smażenia
Wykonanie:
Marchewkę, pietruszkę i selera obiera oraz ścieramy na tarce o dużych oczkach oczkach. Cebulę i czosnek kroimy w kostkę. Warzywa wrzucamy na patelnię na rozgrzany olej i dodajemy przyprawy. Dusimy na wolnym ogniu ok. 30 min, od czasu do czasu mieszamy i dolewamy odrobinę wody. Pod koniec duszenia dodajemy koncentrat pomidorowy i groszek.
Rybka pierwsza klasa, palce lizać, właśnie robimy....
OdpowiedzUsuń