Świąteczna ryba po grecku


Taką rybę po grecku robi moja mama. Przygotowana w ten sposób zawsze wszystkim smakuje.

Wypróbowałam wiele przepisów na rybę po grecku. Jednak ta zrobiona z przepisu mamy mojej rodzinie i gościom smakuje najbardziej. U nas ryba w takim wydaniu obowiązkowo pojawia się na świątecznym stole.



Składniki:
  • ok. 70 dag filetu z dorsza
  • 4 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1 seler
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 mała puszka groszku konserwowego (można pominąć)
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • przyprawy: pieprz ziarnisty, liść laurowy, ziele angielskie, sól
dodatkowo:
  • sok z cytryny
  • kilka łyżek mąki i bułki tartej do obtoczenia ryby
  • olej do smażenia


Wykonanie:
Marchewkę, pietruszkę i selera obiera oraz ścieramy na tarce o dużych oczkach oczkach. Cebulę i czosnek kroimy w kostkę. Warzywa wrzucamy na patelnię na rozgrzany olej i dodajemy przyprawy. Dusimy na wolnym ogniu ok. 30 min, od czasu do czasu mieszamy i dolewamy odrobinę wody. Pod koniec duszenia dodajemy koncentrat pomidorowy i groszek.


W międzyczasie duszenia warzyw przygotowujemy filet. Filet kroimy na mniejsze części, skrapiamy sokiem z cytryny, solimy, pieprzymy i obtaczamy w mące i bułce tartej. Tak przygotowaną rybę smażymy na rumiano.




Usmażone filety przekładamy na półmisek i przykrywamy przygotowanymi warzywami.




Podajemy na gorąco lub serwujemy zimne (jak kto woli).





Życzymy smacznego!



1 komentarz:

  1. Rybka pierwsza klasa, palce lizać, właśnie robimy....

    OdpowiedzUsuń