Pyszna, pożywna i przede wszystkim szybka do zrobienia. U mnie w domu przez wszystkich lubiana.
Ta sałatka z pewnością sprawdzi się świetnie, gdy nadchodzą święta, szykuje się jakaś rodzinna uroczystość, czy po prostu mamy gości. Super jako imprezowa przekąska - każdy z chęcią po nią sięgnie i odłoży pusty talerz 😉.
Składniki:
- 40 dag szynki drobiowej
- 1 por (biała część)
- 1 słoiczek selera konserwowego
- 5 jajek ugotowanych na twardo
- 1 mała puszka ananasa
- 1 puszka kukurydzy
- 6 łyżek soku z ananasa
- majonez (u mnie mały słoiczek, ilość wg uznania)
- sól i pieprz do smaku
Wykonanie:
Szynkę pokroić w kostkę. Por drobno kroimy i sparzamy (ja przelewam wrzątkiem, po chwili przelewam zimną wodą). Jajka obieramy ze skorupek i drobno kroimy. Kukurydzę i selera odcedzamy z zalewy. Ananasy odsączamy z soku (syrop wykorzystamy jeszcze do sosu) i kroimy w kostkę. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy.