Sałatka, która jest bardzo prosta, a jednocześnie mega smaczna.
Śledzie w takim wydaniu często przygotowuję w okresie świątecznym, bo smakują naprawdę znakomicie. Zachęcam do wypróbowania - super sałatka na domowe imprezy, uroczystości i święta!
Składniki:
Przygotowanie:
Filety śledziowe moczymy w zimnej wodzie, aby wypłukać je z nadmiaru soli (czas moczenia zależy od tego jak słone są śledzie). Następnie śledzie odsączamy na sitku i osuszamy ręcznikiem papierowym. Śledzie kroimy na mniejsze kawałki.
Ziemniaki gotujemy w mundurkach. Odcedzamy i zostawiamy do przestudzenia. Zimne obieramy i kroimy w średniej wielkości kostkę.
Jajka gotujemy na twardo. Studzimy, obieramy i kroimy w kostkę.
Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne oraz kroimy w kostkę (mniejszą niż ziemniaki).
Czerwoną cebulę kroimy w piórka. Przelewamy na sicie wrzącą, a następnie zimną wodą.
Wszystkie składniki dokładnie mieszamy, a następnie przygotowujemy sos.
Sos: Jogurt łączymy z musztardą i majonezem. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekany drobno koperek oraz doprawiamy pieprzem, można dodać odrobinę soli. Przygotowanym sosem polewamy sałatkę, całość dokładnie mieszamy i ewentualnie doprawiamy jeszcze do smaku.
Śledzie w takim wydaniu często przygotowuję w okresie świątecznym, bo smakują naprawdę znakomicie. Zachęcam do wypróbowania - super sałatka na domowe imprezy, uroczystości i święta!
Składniki:
- ok. 3 filety śledziowe solone (mogą być także a’la matias)
- 1,5 czerwonej cebuli
- 2 większe ziemniaki
- 1 duże jabłko
- 2-3 jajka
- 2-3 łyżki musztardy delikatesowej (lub innej łagodnej)
- ok. 100 g jogurtu naturalnego
- 1 łyżka majonezu
- 1 ząbek czosnku
- ok. 3 łyżki posiekanego koperku
- pieprz i sól
Przygotowanie:
Filety śledziowe moczymy w zimnej wodzie, aby wypłukać je z nadmiaru soli (czas moczenia zależy od tego jak słone są śledzie). Następnie śledzie odsączamy na sitku i osuszamy ręcznikiem papierowym. Śledzie kroimy na mniejsze kawałki.
Ziemniaki gotujemy w mundurkach. Odcedzamy i zostawiamy do przestudzenia. Zimne obieramy i kroimy w średniej wielkości kostkę.
Jajka gotujemy na twardo. Studzimy, obieramy i kroimy w kostkę.
Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne oraz kroimy w kostkę (mniejszą niż ziemniaki).
Czerwoną cebulę kroimy w piórka. Przelewamy na sicie wrzącą, a następnie zimną wodą.
Wszystkie składniki dokładnie mieszamy, a następnie przygotowujemy sos.
Sos: Jogurt łączymy z musztardą i majonezem. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekany drobno koperek oraz doprawiamy pieprzem, można dodać odrobinę soli. Przygotowanym sosem polewamy sałatkę, całość dokładnie mieszamy i ewentualnie doprawiamy jeszcze do smaku.
Sałatkę wstawiamy do lodówki (najlepiej na kilka godzin), by smaki się przegryzły i sałatka dobrze się schłodziła.