Domowy syrop na wzmocnienie odporności, jak i podczas przeziębienia.
Ten syrop wspiera odporność i pozwala szybciej uporać się z infekcją. U nas przy pierwszych objawach przeziębienia faktycznie się sprawdza. Jego przygotowanie jest niezwykle proste, robi się go błyskawicznie i już nie raz postawił nas na nogi😉😊. No i najważniejsze, że dzieciom też smakuje, moja 6-latka pije go z łyżeczki i mówi że jej smakuje😊.
Składniki:
- 100 g imbiru
- 2 cytryny ekologiczne
- 1 limonka
- szczypta świeżo zmielonego pieprzu
- 2 kawałki kurkumy lub płaska łyżeczka suszonej
- miód, ilość wg uznania
Przygotowanie:
Imbir i kurkumę obieramy i ścieramy na tarce. Można wykorzystać kurkumę sproszkowaną - wówczas posypujemy nią starty imbir. Dodajemy szczyptę świeżo zmielonego pieprzu i całość mieszamy.
Cytryny i limonkę sparzamy wrzątkiem i dokładnie szorujemy. Następnie cytrusy kroimy na plasterki, a plasterki jeszcze raz na pół.
Słoiki wyparzamy, a następnie układamy w nich naprzemiennie: kilka plasterków cytrusów, trochę starego imbiru z kurkumą i zalewamy miodem. Postępujemy tak do wyczerpania składników. Na koniec całość zalewamy miodem.
Po tym czasie syrop wyjmuję z lodówki, odkręcam, dobrze mieszam całość i przecedzam (nie trzeba tego robić, ale my wolimy "czysty" syrop bez żadnych drobinek).
Po dokładnym przecedzeniu syrop zlewam do słoiczków i zamkniętym przechowuję w lodówce.