Pyszne i naprawdę bardzo łatwe do zrobienia ciasto. Uda się każdemu. To takie ciasto, które jest świetne na każdą okazję, od święta i na co dzień.
Moi bliscy bardzo lubią to ciasto. Ciasto jest bardzo podzielne. Przepis na dużą formę o wymiarach: 23 cm x 35 cm.
Składniki:
biszkopt:
Wykonanie:
Biszkopt: Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Następnie partiami wsypujemy cukier - nadal miksujemy. Gdy piana jest lśniąca dodajemy żółtka i olej - miksujemy. Na koniec partiami wsypujemy mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia - miksujemy już na najniższych obrotach do połączenia składników. Ciasto przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170 st. C. Pieczemy do suchego patyczka (u mnie ok. 25 min). Biszkopt odkładamy do wystudzenia.
Galaretki rozpuszczamy zgodnie z instrukcją na opakowaniu (ja rozpuszczam trochę w mniejszej ilości wody niż podano na etykiecie).
Krem: Budynie rozpuszczamy w 3/4 szklanki syropu połączonego z wodą. Pozostały płyn zagotowujemy, a następnie wlewamy do niego rozpuszczone budynie, cały czas intensywnie mieszając. Całość ponownie zagotowujemy, powstały budyń studzimy. Masło miksujemy z cukrem na puch, a następnie nadal miksując dodajemy po łyżce schłodzony budyń. Krem gotowy.
Złożenie ciasta:
Biszkopt nasączamy i smarujemy dżemem. Następnie wykładamy krem budyniowy, a na krem pokrojone brzoskwinie. Całość zalewamy tężejącą galaretką. Ciasto wkładamy do lodówki, aby galaretka stężała.
Gotowe!
Życzymy smacznego!
biszkopt:
- 5 jajek
- 5 łyżek cukru
- 3 łyżki maki pszennej
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 2 budynie śmietankowe (2x40 g, bez cukru)
- syrop z brzoskwiń + woda (razem powinno być 0,5 l płynu)
- 200 g masła
- 0,5 szklanki cukru (można dać więcej)
- brzoskwinie z puszki (820 g)
- dżem z czarnych porzeczek
- 2 galaretki brzoskwiniowe
- do nasączenia biszkoptu: np. herbatka owocowa, alkohol, itp.
Wykonanie:
Biszkopt: Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Następnie partiami wsypujemy cukier - nadal miksujemy. Gdy piana jest lśniąca dodajemy żółtka i olej - miksujemy. Na koniec partiami wsypujemy mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia - miksujemy już na najniższych obrotach do połączenia składników. Ciasto przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170 st. C. Pieczemy do suchego patyczka (u mnie ok. 25 min). Biszkopt odkładamy do wystudzenia.
Galaretki rozpuszczamy zgodnie z instrukcją na opakowaniu (ja rozpuszczam trochę w mniejszej ilości wody niż podano na etykiecie).
Krem: Budynie rozpuszczamy w 3/4 szklanki syropu połączonego z wodą. Pozostały płyn zagotowujemy, a następnie wlewamy do niego rozpuszczone budynie, cały czas intensywnie mieszając. Całość ponownie zagotowujemy, powstały budyń studzimy. Masło miksujemy z cukrem na puch, a następnie nadal miksując dodajemy po łyżce schłodzony budyń. Krem gotowy.
Złożenie ciasta:
Biszkopt nasączamy i smarujemy dżemem. Następnie wykładamy krem budyniowy, a na krem pokrojone brzoskwinie. Całość zalewamy tężejącą galaretką. Ciasto wkładamy do lodówki, aby galaretka stężała.
Gotowe!
Życzymy smacznego!
Piekłam, palce lizać, dziękuję za przepis....
OdpowiedzUsuńPozdrawiam. 🙂
UsuńDzisiaj robiłam, właśnie się chłodzi w lodówce 😍😁
OdpowiedzUsuń🙂🙂🙂 Serdecznie pozdrawiam.
Usuń