Ciacho na szybko


Pyszne i naprawdę bardzo łatwe do zrobienia ciasto. Uda się każdemu. To takie ciasto, które jest świetne na każdą okazję, od święta i na co dzień.


Moi bliscy bardzo lubią to ciasto. Ciasto jest bardzo podzielne. Przepis na dużą formę o wymiarach: 23 cm x 35 cm.

Składniki:
biszkopt:
  • 5 jajek
  • 5 łyżek cukru
  • 3 łyżki maki pszennej
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
krem:
  • 2 budynie śmietankowe (2x40 g, bez cukru)
  • syrop z brzoskwiń + woda (razem powinno być 0,5 l płynu)
  • 200 g masła
  • 0,5 szklanki cukru (można dać więcej)
dodatkowo:
  • brzoskwinie z puszki (820 g)
  • dżem z czarnych porzeczek
  • 2 galaretki brzoskwiniowe
  • do nasączenia biszkoptu: np. herbatka owocowa, alkohol, itp.


Wykonanie:
Biszkopt: Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Następnie partiami wsypujemy cukier - nadal miksujemy. Gdy piana jest lśniąca dodajemy żółtka i olej - miksujemy. Na koniec partiami wsypujemy mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia - miksujemy już na najniższych obrotach do połączenia składników. Ciasto przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170 st. C. Pieczemy do suchego patyczka (u mnie ok. 25 min). Biszkopt odkładamy do wystudzenia.

Galaretki rozpuszczamy zgodnie z instrukcją na opakowaniu (ja rozpuszczam trochę w mniejszej ilości wody niż podano na etykiecie).



Krem: Budynie rozpuszczamy w 3/4 szklanki syropu połączonego z wodą. Pozostały płyn zagotowujemy, a następnie wlewamy do niego rozpuszczone budynie, cały czas intensywnie mieszając. Całość ponownie zagotowujemy, powstały budyń studzimy. Masło miksujemy z cukrem na puch, a następnie nadal miksując dodajemy po łyżce schłodzony budyń. Krem gotowy.





Złożenie ciasta:
Biszkopt nasączamy i smarujemy dżemem. Następnie wykładamy krem budyniowy, a na krem pokrojone brzoskwinie. Całość zalewamy tężejącą galaretką. Ciasto wkładamy do lodówki, aby galaretka stężała.




Gotowe!





Życzymy smacznego!




4 komentarze:

  1. Piekłam, palce lizać, dziękuję za przepis....

    OdpowiedzUsuń
  2. Dzisiaj robiłam, właśnie się chłodzi w lodówce 😍😁

    OdpowiedzUsuń