Te śledzie wymiatają - przygotowane w ten sposób są naprawdę bardzo smaczne!
W moim domu śledzik zawsze cieszył się wielkim uznaniem. Ten przepis jest jednym z naszych ulubionych (i naszych gości też😉😋). Śledzie przygotowane w ten sposób bardzo smakują moim bliskim więc często pojawiają się u nas na rodzinnych spotkaniach, przy świątecznym stole lub po prostu tak bez okazji. Polecam spróbować.
Składniki:
Przygotowanie:
Śledzie kroimy na kawałki. Dodajemy do nich: przepłukaną i odsączoną fasolę oraz pokrojone w drobną kostkę szalotki, ogórki kiszone i jajka. Dodajemy także przecier pomidorowy, ketchup, cukier i olej. Całość doprawiamy do smaku pieprzem oraz octem winnym.
Tak przygotowane śledzie przekładam do słoików i odstawiam na noc do lodówki do „przegryzienia się”.
Gotowe! Życzymy smacznego!
W moim domu śledzik zawsze cieszył się wielkim uznaniem. Ten przepis jest jednym z naszych ulubionych (i naszych gości też😉😋). Śledzie przygotowane w ten sposób bardzo smakują moim bliskim więc często pojawiają się u nas na rodzinnych spotkaniach, przy świątecznym stole lub po prostu tak bez okazji. Polecam spróbować.
Składniki:
- ok. 4 wymoczone filety (u mnie filety śledziowe solone)
- 1 puszka fasolki czerwonej
- 2 cebulki szalotki
- 2 ogórki kiszone
- 2 jajka ugotowane na twardo
- 3 łyżki przecieru pomidorowego
- 5 łyżek ketchupu (u mnie ketchup łagodny)
- płaska łyżka cukru
- 2 łyżki oleju
- pieprz
- 1-2 łyżki octu winnego
Przygotowanie:
Śledzie kroimy na kawałki. Dodajemy do nich: przepłukaną i odsączoną fasolę oraz pokrojone w drobną kostkę szalotki, ogórki kiszone i jajka. Dodajemy także przecier pomidorowy, ketchup, cukier i olej. Całość doprawiamy do smaku pieprzem oraz octem winnym.
Tak przygotowane śledzie przekładam do słoików i odstawiam na noc do lodówki do „przegryzienia się”.
Gotowe! Życzymy smacznego!