Sałatka obiadowa na zimę


Pyszna warzywna sałatka, którą robimy co roku do słoików na zimę. Idealnie sprawdza się do obiadu.

Jakiś czas temu moja mama dostała ten szybki i prosty przepis od swojej zaufanej Fryzjerki. Postanowiłyśmy go wypróbować - sałatka wychodzi naprawdę przepyszna i zagościła u nas już na stałe. Polecam.

Składniki:
  • 5 kg kapusty
  • 1,5 kg marchewki
  • 1 kg papryki (mogą być różne kolory, można dodać 1 papryczkę chili)
  • 1 kg cebuli
zalewa:
  • 0,5 l octu 10%
  • 0,5 l oleju
  • 0,5 kg cukru

  • sól i pieprz do smaku




Wykonanie:
Kapustę oczyszczamy i szatkujemy w paseczki, marchew obieramy i trzemy na tarce jarzynowej (lub kroimy w cienkie paseczki), cebulę oczyszczamy z wierzchniej warstwy i kroimy w cienkie piórka. Paprykę oczyszczamy i kroimy w cienkie paseczki. Ja do poszatkowania warzyw wykorzystuję maszynkę. Wszystkie warzywa mieszamy razem oraz doprawiamy solą i pieprzem.




Zalewa: Składniki zalewy (ocet, olej, cukier) dajemy do garnka i zagotowujemy. Następnie odstawiamy do wystudzenia.

Zimną zalewą zalewamy warzywa - całość mieszamy. Warzywa w zalewie przekładamy do wyparzonych słoików. Płyn który pozostanie dolewamy do słoików.





Sałatkę szczelnie zamykamy i pasteryzujemy na małym ogniu ok. 20 min. od zagotowania. Zaraz po pasteryzacji można odwrócić słoiki do góry dnem. Słoiki z sałatką przechowuję w piwnicy.




Przed podaniem do sałatki można dodatkowo dodać czosnek przeciśnięty przez praskę. Sałatka sprawdzi się też na kanapki czy do burgerów.




Życzymy smacznego!


36 komentarzy:

  1. Robiłam, sałatka jest bardzo dobra, polecam....

    OdpowiedzUsuń
  2. A woda gdzie do octu

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Skladniki tak jak w przepisie.😉

      Usuń
    2. warzywa puszczą sok, więc woda nie jest potrzebna

      Usuń
  3. A czy warzywa po zalaniu zalewa muszą swoje odstać jeżeli tak to ile czasu?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie muszą. Pozdrawiam🙂

      Usuń
    2. Ja dodaję jeszcze zieloną pietruszkę lub koperek

      Usuń
    3. Ja w zalewie trzymam 2 godziny,a potem przekładam do sloikow

      Usuń
  4. Jaka odmiana kapusty?

    OdpowiedzUsuń
  5. czy kapusta moze byc kiszona czy lepiej zwykla biala?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie robiłam z kiszoną, ale jak dla mnie lepsza biała 😉

      Usuń
  6. Ile sloikow Pani wyszło z tej porcji?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z tej porcji wychodzi sporo sałatki. U mnie to ok. 8 słoików po 900 ml i 4 słoiki po 600 ml.

      Usuń
  7. Czy można dodać nie obrane ogórki?

    OdpowiedzUsuń
  8. zrobiłam w zeszłym roku i wszystko wyrzuciłam. moim zdaniem było za mało zalewy , która nie pokryła całej sałatki i się zepsuło. a szkoda bo przed nałożeniem do słoików była bardzo dobra

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja robiłam różne sałatki inigdy się nic nie popsuło musiała pani mieć niedomyte słoiki i stare wieczka to takich rzeczy zawsze daje się nowe wieczka tak jak do ogórków

      Usuń
    2. Ja zalewę robię na 4 szklanki wody ,szklanka octu,szklanka cukru,łyżka soli zagotować jeszcze liście laurowe i ziele angielskie ,wystudzić i i zalać warzywa dodać szklankę oleju

      Usuń
  9. Ja daję jeszcze ogorki

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. 😋😋😋 Pozdrawiam 🤗.

      Usuń
    2. A ja dodaję jeszcze koperek natkę i pomidory pokrojone na ćwiartki ,lub koktajlowe , pozdrawiam.

      Usuń
    3. Super , pycha😋. Serdecznie pozdrawiam.

      Usuń
  10. Zrobiłam w zeszłym roku. Wyszła super. W tym roku też ją zrobię. Dzięki za przepis. Pozdrawiam wszystkich.

    OdpowiedzUsuń
  11. Na ile czasu trzeba zostawić te warzywa z sola i pieprzem?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Warzywa z zalewą od razu przekładam do wyparzonych słoików. Pozdrawiam 🙂.

      Usuń
  12. Trzeba zrobić więcej zalewy żeby warzywa były całkowicie przykryte to się nie zepsuje

    OdpowiedzUsuń
  13. Ile mniej więcej soli trzeba dac

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Najlepiej przed włożeniem do słoików sałatkę spróbować. Wtedy będzie wiadomo czy ilość soli i pieprzu nam odpowiada.

      Usuń
  14. A czosnek można też dodać?

    OdpowiedzUsuń