Jakiś czas temu moja mama dostała ten szybki i prosty przepis od swojej zaufanej Fryzjerki. Postanowiłyśmy go wypróbować - sałatka wychodzi naprawdę przepyszna i zagościła u nas już na stałe. Polecam.
Składniki:
- 5 kg kapusty
- 1,5 kg marchewki
- 1 kg papryki (mogą być różne kolory, można dodać 1 papryczkę chili)
- 1 kg cebuli
- 0,5 l octu 10%
- 0,5 l oleju
- 0,5 kg cukru
- sól i pieprz do smaku
Wykonanie:
Kapustę oczyszczamy i szatkujemy w paseczki, marchew obieramy i trzemy na tarce jarzynowej (lub kroimy w cienkie paseczki), cebulę oczyszczamy z wierzchniej warstwy i kroimy w cienkie piórka. Paprykę oczyszczamy i kroimy w cienkie paseczki. Ja do poszatkowania warzyw wykorzystuję maszynkę. Wszystkie warzywa mieszamy razem oraz doprawiamy solą i pieprzem.
Zalewa: Składniki zalewy (ocet, olej, cukier) dajemy do garnka i zagotowujemy. Następnie odstawiamy do wystudzenia.
Zimną zalewą zalewamy warzywa - całość mieszamy. Warzywa w zalewie przekładamy do wyparzonych słoików. Płyn który pozostanie dolewamy do słoików.
Sałatkę szczelnie zamykamy i pasteryzujemy na małym ogniu ok. 20 min. od zagotowania. Zaraz po pasteryzacji można odwrócić słoiki do góry dnem. Słoiki z sałatką przechowuję w piwnicy.
Sałatkę szczelnie zamykamy i pasteryzujemy na małym ogniu ok. 20 min. od zagotowania. Zaraz po pasteryzacji można odwrócić słoiki do góry dnem. Słoiki z sałatką przechowuję w piwnicy.
Robiłam, sałatka jest bardzo dobra, polecam....
OdpowiedzUsuńA ile soli do tej sałatki
UsuńNajlepiej doprawić do smaku, tak jak lubimy.
UsuńDo obiadów zimą, jak znalazł :)
OdpowiedzUsuńA woda gdzie do octu
OdpowiedzUsuńSkladniki tak jak w przepisie.😉
Usuńwarzywa puszczą sok, więc woda nie jest potrzebna
UsuńA czy warzywa po zalaniu zalewa muszą swoje odstać jeżeli tak to ile czasu?
OdpowiedzUsuńNie muszą. Pozdrawiam🙂
UsuńJa dodaję jeszcze zieloną pietruszkę lub koperek
UsuńSuper 🤗 Pozdrawiam.
UsuńJa w zalewie trzymam 2 godziny,a potem przekładam do sloikow
UsuńJaka odmiana kapusty?
OdpowiedzUsuńU mnie kapusta biała 🙂
Usuńczy kapusta moze byc kiszona czy lepiej zwykla biala?
OdpowiedzUsuńNie robiłam z kiszoną, ale jak dla mnie lepsza biała 😉
UsuńIle sloikow Pani wyszło z tej porcji?
OdpowiedzUsuńZ tej porcji wychodzi sporo sałatki. U mnie to ok. 8 słoików po 900 ml i 4 słoiki po 600 ml.
UsuńCzy można dodać nie obrane ogórki?
OdpowiedzUsuńMyślę, że tak 😉.
Usuńzrobiłam w zeszłym roku i wszystko wyrzuciłam. moim zdaniem było za mało zalewy , która nie pokryła całej sałatki i się zepsuło. a szkoda bo przed nałożeniem do słoików była bardzo dobra
OdpowiedzUsuńJa robiłam różne sałatki inigdy się nic nie popsuło musiała pani mieć niedomyte słoiki i stare wieczka to takich rzeczy zawsze daje się nowe wieczka tak jak do ogórków
UsuńJa zalewę robię na 4 szklanki wody ,szklanka octu,szklanka cukru,łyżka soli zagotować jeszcze liście laurowe i ziele angielskie ,wystudzić i i zalać warzywa dodać szklankę oleju
UsuńJa daję jeszcze ogorki
OdpowiedzUsuń😋😋😋 Pozdrawiam 🤗.
UsuńA ja dodaję jeszcze koperek natkę i pomidory pokrojone na ćwiartki ,lub koktajlowe , pozdrawiam.
UsuńSuper , pycha😋. Serdecznie pozdrawiam.
UsuńZrobiłam w zeszłym roku. Wyszła super. W tym roku też ją zrobię. Dzięki za przepis. Pozdrawiam wszystkich.
OdpowiedzUsuńProszę i pozdrawiam serdecznie 🤗.
UsuńNa ile czasu trzeba zostawić te warzywa z sola i pieprzem?
OdpowiedzUsuńWarzywa z zalewą od razu przekładam do wyparzonych słoików. Pozdrawiam 🙂.
UsuńTrzeba zrobić więcej zalewy żeby warzywa były całkowicie przykryte to się nie zepsuje
OdpowiedzUsuńIle mniej więcej soli trzeba dac
OdpowiedzUsuńNajlepiej przed włożeniem do słoików sałatkę spróbować. Wtedy będzie wiadomo czy ilość soli i pieprzu nam odpowiada.
UsuńA czosnek można też dodać?
OdpowiedzUsuńNie próbowałam, nie dodaję czosnku. Pozdrawiam.
Usuń