Takie buraczki na ciepło zawsze robiła moja mama. Jest to bardzo prosty, a niezwykle smaczny dodatek do drugiego dania.
Buraczki na ciepło robię często, bardzo je lubimy. Pysznie, zdrowo i prosto.
Składniki:
- 0,5 kg buraków
- 1 duże kwaskowe jabłko
- 2 płaskie łyżki masła
- 1 płaska łyżka mąki
- sok z 1/2 małej cytryny oraz otarta skórka
- 1 czubata łyżka kwaśnej śmietany (można zastąpić jogurtem)
- 1 łyżeczka cukru (można dać mniej lub więcej wedle uznania)
- sól do smaku
Przygotowanie:
Buraki gotujemy w łupinach do miękkości. Następnie studzimy, obieramy ze skórki i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Jabłko obieramy ze skórki, wykrawamy gniazdo nasienne i ścieramy na tarce o grubych oczkach.
W garnku (najlepiej o grubym dnie) rozgrzewamy masło, dodajemy mąkę i dokładnie mieszamy, aby nie było grudek. Następnie dodajemy starte na tarce buraki, jabłko, sok z cytryny, skórkę z cytryny, cukier. Całość dokładnie mieszamy i dusimy na bardzo małym ogniu, często mieszając. Dusimy aż jabłko będzie równie miękkie jak buraki (ok. 5 min). Jeśli warzywa bardzo przywierają można dodać trochę wody (ok. 2 łyżki). Pod koniec duszenia dodajemy śmietanę i doprawiamy solą (do smaku).
Gotowe. Tak przygotowane buraczki podaję na ciepło.
Życzymy smacznego!