To ciasto skradło nasze serca. Jest naprawdę rewelacyjne w smaku, a co najważniejsze bardzo łatwe w przygotowaniu. Każdy z nim sobie poradzi.
Pamiętam to ciasto jeszcze z dzieciństwa, gdy robiła je moja mama. Ciasto jest bardzo podzielne, przepis na dużą formę, u mnie o wymiarach: 23 cm x 35 cm. Ciasto smakuje tym małym i tym dużym łasuchom😉.
Pamiętam to ciasto jeszcze z dzieciństwa, gdy robiła je moja mama. Ciasto jest bardzo podzielne, przepis na dużą formę, u mnie o wymiarach: 23 cm x 35 cm. Ciasto smakuje tym małym i tym dużym łasuchom😉.
Składniki:
biszkopt:
- 5 jajek
- 5 łyżek cukru
- 3 łyżki mąki tortowej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- kilka kropel aromatu do ciast (u mnie pomarańczowy)
- szczypta soli
- 1 l soku typu Kubuś, Pysio (smak dowolny)
- 3 budynie waniliowe (śmietankowe) bez cukru (40 g x 3)
- 1 jogurt brzoskwiniowy (400 g, może być z kawałkami owoców)
- 1 galaretka brzoskwiniowa
- 1 paczka delicji (ok. 300g)
- 2 galaretki brzoskwiniowe
- brzoskwinie z puszki
- sok z brzoskwiń do nasączenia biszkoptu
Wykonanie:
Ciasto można wykonać na herbatnikach lub biszkoptach podłużnych, wówczas nie musimy już piec własnego biszkoptu.
Biszkopt: Białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywną pianę. Nadal ubijając, stopniowo dosypujemy cukier aż powstanie lśniąca piana. Następnie cały czas miksując dodajemy żółtka, olej i aromat. Potem małymi porcjami dodajemy mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia. Miksujemy do połączenia się składników. Ciasto przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 175 st. C (piekę z opcją góra-dół bez termoobiegu). Piekę do suchego patyczka (ok. 25 min. ). Upieczony biszkopt odstawiamy do wystudzenia. Gdy wystygnie nasączamy go np. sokiem z brzoskwiń.
Masa budyniowa: Budynie rozpuszczamy w 1,5 szklanki soku. Pozostały sok zagotowujemy. Do gotującego się soku dolewamy rozpuszczone budynie, cały czas energicznie mieszamy - całość zagotowujemy jeszcze raz. Powstałą masę przekładamy na wystudzony biszkopt i równomiernie rozprowadzamy. Gdy masa przestygnie układamy na niej delicje.
Masa jogurtowa: Galaretkę rozpuszczamy w 3/4 szklanki gorącej, przegotowanej wody i pozostawiamy do wystudzenia. gdy wystygnie dodajemy jogurt cały czas delikatnie mieszając. Gdy masa zacznie tężeć przekładamy ją na ułożone wcześniej biszkopty. Ciasto wstawiamy do lodówki.
Piekłam, moim urwisom bardzo smakowało. Dziękuję za przepis...
OdpowiedzUsuńProszę, smacznego.
UsuńJakie wymiary blaszki!
OdpowiedzUsuńPrzepis na dużą formę, u mnie o wymiarach: 23 cm x 35 cm.
UsuńWłaśnie piekę mojemu mężowi na imieniny
OdpowiedzUsuńMożna mrozić?
OdpowiedzUsuńNie mroziłam.
UsuńJak długo można go przechowywać w lodówce?
OdpowiedzUsuńJak długo może leżeć w lodówce
OdpowiedzUsuńU nas znika w ciągu 3 dni 😁. Pozdrawiam serdecznie.
UsuńPo skrojeniu, masa jogurtowa z galaretka zjeżdża z delicji. W smaku też bez rewelacji. Nie powtórzę już tego wypieku.
OdpowiedzUsuń