Zawsze się udaje i jest przepyszne!
Dla mnie to szybkie i niezawodne ciasto z kilku składników. Miękkie, wilgotne, pachnące owocami, a po upieczeniu w złocistym kolorze. Owoce można wykorzystać dowolne. Gdy upiekę to ciasto zawsze słyszę, mamusiu mogę jeszcze prosić o dokładkę 😉.
Dla mnie to szybkie i niezawodne ciasto z kilku składników. Miękkie, wilgotne, pachnące owocami, a po upieczeniu w złocistym kolorze. Owoce można wykorzystać dowolne. Gdy upiekę to ciasto zawsze słyszę, mamusiu mogę jeszcze prosić o dokładkę 😉.
Składniki:
- 2 szklanki mąki
- 200 g masła
- 4 jajka (u mnie domowe od kurek teściowej)
- ok. 1 szklanka cukru (lub mniej, wedle uznania)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 75 dag owoców (u mnie świeże jabłka i śliwki, mogą być też owoce z kompotu)
- dodatkowo: cukier puder do posypania gotowego ciasta
Wymiary formy: 23 cm x 35 cm (lub trochę mniejsza)
Wykonanie:
Masło rozpuszczamy w rondelku i odstawiamy do przestudzenia.
Białka oddzielamy od żółtek. Z białek (ze szczyptą soli) ubijamy pianę za pomocą miksera. Następnie dodajemy cukier - miksujemy. Potem dodajemy po żółtku nadal miksując do uzyskania gładkiej, jednolitej konsystencji. Do masy dodajemy partiami mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i ostudzone, roztopione masło - miksujemy do połączenia. Poszczególne etapy na zdjęciach poniżej.
Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia wykładamy połowę ciasta. Układamy owoce (u mnie jabłka obrane, wydrążone gniazda nasienne i jabłka pokrojone w plastry; śliwki wypestkowane pokrojone w ćwiartki). Na owoce wykładamy drugą połowę ciasta (ja robię kleksy ciasta i rozsmarowuję ciasto po owocach, nie pokrywam całości dokładnie).
Piekę w piekarniku nagrzanym do 180 st. C. Piekę z opcją góra-dół bez termoobiegu. Piekę do suchego patyczka - nasze ciasto piekło się ok. 35 min. Po upieczeniu ciasto można oprószyć cukrem pudrem.
Gotowe!
Życzymy smacznego!
Witam. Czy można dać olej zamiast masła? Jeśli tak, to ile?
OdpowiedzUsuńNie próbowałam zamieniać, ale myślę, że z olejem też wyjdzie. Pewnie tyle samo oleju, co i masła. Proszę próbować, Pozdrawiam.
Usuń