Te racuchy podbiły nasze serca. Wychodzą puszyste i obłędnie smaczne.
Racuszki, które goszczą u nas na stałe już od dawna. Ich przygotowanie do dosłownie chwilka, a mamy ciepły i sycący posiłek dla całej rodziny. Dla nas to najlepsze racuchy.
Składniki (na ok. 15 dużych racuchów):
- 400 g maślanki
- 2 jajka
- 2 szklanki z górką mąki pszennej
- szczypta soli
- 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
- ok. łyżki cukru
- cukier z wanilią lub aromat waniliowy
- 2 duże jabłka
Wykonanie:
Do maślanki dodajemy sól, cukry, sodę oczyszczoną i mieszamy. Następnie dodajemy jajka oraz całą mąkę. Miksujemy mikserem na najwyższych obrotach, aby powstało gładkie ciasto. Ciasto odstawiamy na ok. 15 minut (aby napęczniało od sody). Następnie dodajemy obrane ze skórki i pokrojone w kostkę jabłka. Jabłka należy wmieszać w ciasto łyżką.
Racuchy smażymy na dobrze rozgrzanym oleju, (smażę na średnim ogniu) smażymy z obu stron do ładnego zarumienienia. Usmażone racuchy układamy na ręczniku papierowym.
My jeszcze ciepłe racuchy oprószamy cukrem pudrem.