Placki ziemniaczane inaczej


Placki ziemniaczane trochę w innej wersji. Bardzo smaczne, pożywne, chrupiące.

Takie placki ziemniaczane moje łasuchy zjadają z wielkim apetytem. Polecam spróbować. Nam najlepiej smakują polane śmietaną (jogurtem) lub sosem jogurtowo-czosnkowym i posypane szczypiorkiem.

Składniki (na ok. 11 placków):
  • 500g ziemniaków
  • 200g marchewki
  • 6-7 łyżek płatków owsianych błyskawicznych
  • 3 jajka
  • ok. 2 łyżki drobno posiekanego koperku
  • przyprawy: sól, pieprz, gałka muszkatołowa (można ją pominąć)
  • olej do smażenia
  • dodatkowo: śmietana i posiekany szczypiorek




Wykonanie:
Marchewki i ziemniaki obieramy i ścieramy na tarce na małych oczkach. Starte warzywa przekładamy do naczynia i dokładnie odlewamy sok, który powstał. Dodajemy płatki, jajka, koperek. Doprawiamy i dokładnie mieszamy.





Na dobrze rozgrzanym oleju smażymy małe, płaskie placki (ciasto nakładam łyżką). Placki smażymy z obu stron do ładnego zarumienienia. Po usmażeniu placki odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.





Placki gotowe.


Życzymy smacznego!