Takie placki ziemniaczane moje łasuchy zjadają z wielkim apetytem. Polecam spróbować. Nam najlepiej smakują polane śmietaną (jogurtem) lub sosem jogurtowo-czosnkowym i posypane szczypiorkiem.
Składniki (na ok. 11 placków):
- 500g ziemniaków
- 200g marchewki
- 6-7 łyżek płatków owsianych błyskawicznych
- 3 jajka
- ok. 2 łyżki drobno posiekanego koperku
- przyprawy: sól, pieprz, gałka muszkatołowa (można ją pominąć)
- olej do smażenia
- dodatkowo: śmietana i posiekany szczypiorek
Wykonanie:
Marchewki i ziemniaki obieramy i ścieramy na tarce na małych oczkach. Starte warzywa przekładamy do naczynia i dokładnie odlewamy sok, który powstał. Dodajemy płatki, jajka, koperek. Doprawiamy i dokładnie mieszamy.
Na dobrze rozgrzanym oleju smażymy małe, płaskie placki (ciasto nakładam łyżką). Placki smażymy z obu stron do ładnego zarumienienia. Po usmażeniu placki odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.
Placki gotowe.
Życzymy smacznego!