Domowy sok Kubuś


Pyszny, zdrowy, domowy sok. Idealny na zimę.

Taki sok robimy co roku - jest naprawdę pyszny. Sok pasteryzujemy i cieszymy się smakiem jesiennych owoców i warzyw kiedy nadejdzie zima. W smaku sok przypomina kubusia (pysia czy leona), a nawet jak dla mnie jest znacznie lepszy. Oprócz niżej wymienionych składników można dodać inne owoce czy warzywa i stworzyć swój ulubiony smak.

Składniki (na ok. 4,5 l soku):
1,5 kg jabłek
1 kg marchewki
0,5 kg obranej i wydrążonej dyni Hokkaido
sok wyciśnięty z 3 średnich cytryn
cukier (można pominąć) - u mnie ok. 0,5 szklanki cukru




Wykonanie:
Dynię myjemy i kroimy w grubą kostkę. Marchew myjemy, obieramy i kroimy w grube plastry. Warzywa przekładamy do dużego garnka i zalewamy 2 litrami gorącej wody - zagotowujemy i gotujemy dalej na na małym ogniu pod przykryciem aż warzywa zmiękną (ok. 25 min). Następnie dodajemy jabłka (jabłka obrane ze skórki, wydrążone gniazda nasienne, jabłka pokrojone w plastry). Całość ponownie zagotowujemy i gotujemy pod przykryciem do miękkości jabłek (jeszcze przez kilka minut). Następnie zestawiamy całość z ognia. Wsypujemy opcjonalnie cukier - mieszamy, a następnie wlewamy sok z cytryn. Całość dokładnie blendujemy.







Gorący sok przelewamy do słoików (butelek) i pasteryzujemy od zagotowania ok. 20 minut. Następnie słoiki wyjmujemy z wody i odwracamy do góry dnem.





Tak przygotowany sok przechowuję w chłodnym miejscu (w piwnicy). U nas najczęściej schodzi w ciągu 2-3 miesięcy od przygotowania.






Życzymy smacznego!