Ciasto z buraka


To ciasto potrafi zaskoczyć. Wychodzi bardzo wilgotne, puszyste, mięciutkie - po prostu pyszne.

Ciasto, które jest niezwykle proste do zrobienia. Często piekę je jesienią i zimą. Moja rodzina bardzo się nim zajada. Z pewnością polecam.

Składniki:
  • 20 dag ugotowanych i obranych ze skóry buraków
  • 50 g gorzkiej czekolady
  • 150 g miękkiego masła
  • 150 g cukru
  • 4 jajka (wyjęłam je z lodówki na godz. przed pieczeniem)
  • 200 g mąki pszennej
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
  • dodatkowo: powidła śliwkowe (2-3 łyżki, u mnie czekośliwka)

Forma: keksówka o wymiarach 25 cm x 12 cm




Wykonanie:
Ugotowane w całości do miękkości, ostudzone i obrane ze skóry buraki ścieramy na tarce (na dużych oczkach jarzynowych). Czekoladę drobno siekamy. W misce mieszamy razem mąkę, proszek do pieczenia, sodę i kakao.

Miękkie masło miksujemy dobrze z cukrem. Dodajemy po 1 jajku nadal miksując. Następnie dodajemy po 1 łyżce startych buraków nadal miksując (masa może się zwarzyć - nic nie szkodzi). Sukcesywnie dosypujemy składniki sypkie (mąkę, sodę, proszek, kakao) - miksujemy do połączenia składników.




Tak przygotowane ciasto przekładamy do formy (u mnie wyłożona papierem do pieczenia). Ciasto wygładzamy i posypujemy wierzch drobno posiekaną czekoladą.


Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 st C. Piekę z opcją góra- dół (bez termoobiegu) do suchego patyczka. Nasze ciasto piekło się ok. 50 min.




Ciasto po wystudzeniu można przekroić wzdłuż i posmarować powidłami. Można też zrobić dodatkową polewę czekoladową.





Gotowe.






Życzymy smacznego!