To ciasto potrafi zaskoczyć. Wychodzi bardzo wilgotne, puszyste, mięciutkie - po prostu pyszne.
Ciasto, które jest niezwykle proste do zrobienia. Często piekę je jesienią i zimą. Moja rodzina bardzo się nim zajada. Z pewnością polecam.
Składniki:
Forma: keksówka o wymiarach 25 cm x 12 cm
Wykonanie:
Ugotowane w całości do miękkości, ostudzone i obrane ze skóry buraki ścieramy na tarce (na dużych oczkach jarzynowych). Czekoladę drobno siekamy. W misce mieszamy razem mąkę, proszek do pieczenia, sodę i kakao.
Miękkie masło miksujemy dobrze z cukrem. Dodajemy po 1 jajku nadal miksując. Następnie dodajemy po 1 łyżce startych buraków nadal miksując (masa może się zwarzyć - nic nie szkodzi). Sukcesywnie dosypujemy składniki sypkie (mąkę, sodę, proszek, kakao) - miksujemy do połączenia składników.
Ciasto, które jest niezwykle proste do zrobienia. Często piekę je jesienią i zimą. Moja rodzina bardzo się nim zajada. Z pewnością polecam.
Składniki:
- 20 dag ugotowanych i obranych ze skóry buraków
- 50 g gorzkiej czekolady
- 150 g miękkiego masła
- 150 g cukru
- 4 jajka (wyjęłam je z lodówki na godz. przed pieczeniem)
- 200 g mąki pszennej
- 2 łyżki kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody
- dodatkowo: powidła śliwkowe (2-3 łyżki, u mnie czekośliwka)
Forma: keksówka o wymiarach 25 cm x 12 cm
Wykonanie:
Ugotowane w całości do miękkości, ostudzone i obrane ze skóry buraki ścieramy na tarce (na dużych oczkach jarzynowych). Czekoladę drobno siekamy. W misce mieszamy razem mąkę, proszek do pieczenia, sodę i kakao.
Miękkie masło miksujemy dobrze z cukrem. Dodajemy po 1 jajku nadal miksując. Następnie dodajemy po 1 łyżce startych buraków nadal miksując (masa może się zwarzyć - nic nie szkodzi). Sukcesywnie dosypujemy składniki sypkie (mąkę, sodę, proszek, kakao) - miksujemy do połączenia składników.
Tak przygotowane ciasto przekładamy do formy (u mnie wyłożona papierem do pieczenia). Ciasto wygładzamy i posypujemy wierzch drobno posiekaną czekoladą.