U nas takie buraczki na zimę muszą być obowiązkowo.
Takie buraczki to bardzo smaczna bomba witaminowa! U nas sprawdzają się przede wszystkim jako szybki dodatek do drugiego dania, jak i na kanapki jako pyszny dodatek do wędlin i mięs - uwielbiamy.
Składniki:
- buraczki (dowolna ilość - u mnie ok. 2 kg)
- czosnek (do smaku, u mnie 4 ząbki )
- sok z 1,5 cytryny
- cukier, pieprz, sól do smaku
Wykonanie:
Buraczki oczyszczamy i gotujemy ze skórką do miękkości. Następnie studzimy, obieramy ze skórki i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę.
Buraczki doprawiamy do smaku czosnkiem, sokiem z cytryny, solą, pieprzem i cukrem (doprawiamy tak jak lubimy).
Całość mieszamy i przekładamy do wyparzonych słoików. Słoiki zakręcamy i pasteryzujemy przez ok 15 - 20 minut, wyjmujemy z wody i odwracamy do góry dnem.
Gotowe!
Życzymy smacznego!