Takie buraczki na zimę przygotowuje co roku nasza babcia. Są pyszne - dzielimy się sprawdzonym przepisem, bo nic nie zastąpi domowego smaku przetworów.
Te buraczki bardzo smakują mojej rodzinie i szybko "schodzą", dlatego nie może ich zabraknąć w naszej spiżarni😉.
Składniki:
- 3 kg buraków
- 3 cebule
- 3 ząbki czosnku
zalewa:
Przygotowanie:
Buraki myjemy i gotujemy w łupinach do miękkości. Następnie studzimy, obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Cebulę i czosnek kroimy w kostkę.
- 3 szklanki wody
- 1,5 łyżki soli
- 1,5 szklanki cukru
- 1-1,5 szklanki octu 10-procentowego (można mniej jeśli ktoś nie lubi potraw zbyt ostrych)
- 7 ziarenek pieprzu
- 7 goździków
- 7 ziarenek ziela angielskiego
- 3 liście laurowe
Z tej ilości składników wyszło mi: 5 słoików po 525 ml, 2 słoiki po 720 ml oraz 2 słoiki po 450 ml.
Przygotowanie:
Buraki myjemy i gotujemy w łupinach do miękkości. Następnie studzimy, obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Cebulę i czosnek kroimy w kostkę.
Przygotowujemy zalewę. Wodę zagotowujemy. Dodajemy sól, cukier, ocet, przyprawy (pieprz, goździki, ziele angielskie, liście laurowe) oraz pokrojoną w kostkę cebulę i czosnek. Całość gotujemy ok. 5 min. Zalewę odstawiamy do przestudzenia.
Przestudzoną zalewą zalewamy buraki. Mieszamy i zostawiamy na przynajmniej 5 godz. (można na całą noc).
Po tym czasie, tak przygotowane buraki wkładamy do wyparzonych słoików, zakręcamy i pasteryzujemy 15 min od zagotowania. Następnie wyjmujemy z wody i odwracamy do góry dnem.
Gotowe!
Życzymy smacznego!
A to moja produkcja, według podanego przepisu. Podwójna ilość i idealnie 4x720 i 10x500. Są pyszne bo już drugi rok robiłam. Dziękujemy za przepisie.
OdpowiedzUsuńProszę i pozdrawiam serdecznie.
UsuńRobiłam tyle razy buraczki i nie wychodziły a zrobiłam z tego przepisu i się udały dziękuję bardzo.
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę że smakują. Pozdrawiam 🤗.
UsuńWitam o jaką sól chodzi o zwykłą czy kamienna?
OdpowiedzUsuńMoże być sól kamienna do przetworów. Pozdrawiam 🙂.
UsuńA zalewy Pani nie przecedza?
OdpowiedzUsuńMożna przecedzić 🙂. Pozdrawiam 🙂.
UsuńMożna pasteryzować w piekarniku i jak długo.Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńNie pasteryzowałam w piekarniku, ale pewnie można 😉. Pozdrawiam 🙂.
Usuń