Buraczki na zimę


Takie buraczki na zimę przygotowuje co roku nasza babcia. Są pyszne - dzielimy się sprawdzonym przepisem, bo nic nie zastąpi domowego smaku przetworów.

Te buraczki bardzo smakują mojej rodzinie i szybko "schodzą", dlatego nie może ich zabraknąć w naszej spiżarni😉.

Składniki:
  • 3 kg buraków
  • 3 cebule
  • 3 ząbki czosnku
zalewa:
  • 3 szklanki wody
  • 1,5 łyżki soli
  • 1,5 szklanki cukru
  • 1-1,5 szklanki octu 10-procentowego (można mniej jeśli ktoś nie lubi potraw zbyt ostrych)
  • 7 ziarenek pieprzu
  • 7 goździków
  • 7 ziarenek ziela angielskiego
  • 3 liście laurowe
Z tej ilości składników wyszło mi: 5 słoików po 525 ml, 2 słoiki po 720 ml oraz 2 słoiki po 450 ml.



Przygotowanie:
Buraki myjemy i gotujemy w łupinach do miękkości. Następnie studzimy, obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Cebulę i czosnek kroimy w kostkę.


Przygotowujemy zalewę. Wodę zagotowujemy. Dodajemy sól, cukier, ocet, przyprawy (pieprz, goździki, ziele angielskie, liście laurowe) oraz pokrojoną w kostkę cebulę i czosnek. Całość gotujemy ok. 5 min. Zalewę odstawiamy do przestudzenia.





Przestudzoną zalewą zalewamy buraki. Mieszamy i zostawiamy na przynajmniej 5 godz. (można na całą noc).





Po tym czasie, tak przygotowane buraki wkładamy do wyparzonych słoików, zakręcamy i pasteryzujemy 15 min od zagotowania. Następnie wyjmujemy z wody i odwracamy do góry dnem.






Gotowe!


Życzymy smacznego!




10 komentarzy:

  1. A to moja produkcja, według podanego przepisu. Podwójna ilość i idealnie 4x720 i 10x500. Są pyszne bo już drugi rok robiłam. Dziękujemy za przepisie.

    OdpowiedzUsuń
  2. Robiłam tyle razy buraczki i nie wychodziły a zrobiłam z tego przepisu i się udały dziękuję bardzo.

    OdpowiedzUsuń
  3. Witam o jaką sól chodzi o zwykłą czy kamienna?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Może być sól kamienna do przetworów. Pozdrawiam 🙂.

      Usuń
  4. A zalewy Pani nie przecedza?

    OdpowiedzUsuń
  5. Można pasteryzować w piekarniku i jak długo.Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie pasteryzowałam w piekarniku, ale pewnie można 😉. Pozdrawiam 🙂.

      Usuń