Właśnie takich słoiczków z buraczkami przygotowuje się u nas najwięcej. Dla nas to najlepsze buraczki na zimę - najbardziej smakują mojej rodzinie.
Po te buraczki moi bliscy sięgają najczęściej podczas obiadu. Warto wypróbować przepis, bo ta buraczana sałatka wychodzi naprawdę przepyszna.
Składniki:
- 3 kg czerwonych buraczków
- 3 kg cukinii (najlepiej młodej)
- 0,5 kg papryki
- 1 kg cebuli
- sól (do posolenia cukinii i cebuli)
- 1 szklanka wody
- 1 szklanka oleju
- 1 szklanka octu 10%
- 2-3 płaskie łyżeczki soli
- 3 łyżki cukru
- kilka ziaren ziela angielskiego
- kilka ziaren pieprzu
- kilka listków laurowych
Wykonanie:
Buraczki oczyszczamy i gotujemy ze skórką. Następnie przestudzone obieramy ze skórki i ścieramy na tarce o grubych oczkach.
Cukinię ścieramy na tarce o grubych oczkach (nie obieram cukinii ze skórki). Cukinię solimy i odstawiamy aż puści wodę. Cebulę kroimy w drobną kostkę, również solimy i odstawiamy. Paprykę oczyszczamy i drobno kroimy w kostkę.
Cukinię i cebulę odciskamy z nadmiaru wody. Wszystkie warzywa (buraczki, cukinię, cebulę, paprykę) przekładamy do dużego garnka i mieszamy.
Składniki zalewy należy wymieszać i zalać nią warzywa. Całość gotujemy przez ok. 20 min. Można jeszcze doprawić do smaku i następnie od razu przekładamy do wyparzonych słoików.
Słoiki szczelnie zakręcamy i pasteryzujemy ok. 15 min od zagotowania. Następnie wyjmujemy z wody i odwracamy do góry dnem.