Wyśmienite ciasto naszej babci


Tym ciastem poczęstowała nas ostatnio babcia. Pychota nad pychotami. Na jednym kawałeczku się nie skończyło 😉.

Ciasto jest bardzo smaczne i proste do zrobienia. Tak nam posmakowało, że upiekłam je dziś ponownie. Warto spróbować. Przepis na dużą blaszkę (u mnie o wymiarach 23x37 cm).

Składniki:
ciasto:
  • 25 dag mąki
  • 15 dag cukru kryształu
  • 15 dag masła
  • 3-4 żółtka
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
masa serowa:
  • 1 kg sera zmielonego (ja dałam trochę więcej sera, bo chciałam wykorzystać, to co miałam)
  • 1 budyń śmietankowy lub waniliowy
  • ok. 25 dag cukru kryształu
  • 6 jaj
  • 1 szklanka śmietany kremówki
  • cukier puder do smaku
warstwa śliwkowa:
  • 1,5 kg śliwek
  • ok. 10 dag cukru kryształu
  • 2-3 łyżki kaszy manny
dodatkowo: 3 łyżki bułki tartej



Wykonanie:
Warstwa śliwkowa: Śliwki oczyszczamy i usuwamy z nich pestki. Rozkładamy na blaszce od piekarnika i posypujemy cukrem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 st. C, mieszamy co pewien czas, pieczemy ok. 15-20 min. Następnie odcedzamy nadmiar soku, do śliwek dodajemy kaszę manną, mieszamy i odstawiamy do przestudzenia.


Ciasto: Z podanych składników zagniatamy ciasto kruche - na stolnicę wysypujemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Dodajemy masło - całość siekamy nożem. Żółtka miksujemy dokładnie z cukrem i dodajemy do ciasta, dodajemy odrobinę soli. Całość siekamy dokładnie nożem, a następnie już dłońmi krótko wyrabiamy ciasto.




Masa serowa: Żółtka miksujemy z cukrem. Dodajemy ser wymieszany z suchym budyniem oraz ubitą z niewielką ilością cukru pudru śmietaną. Na końcu należy delikatnie wmieszać pianę z białek ubitych na sztywno.



Złożenie ciasta: Ciasto rozwałkowujemy i układamy na spodzie blaszki. Ciasto posypujemy bułką tartą. Następnie wykładamy przygotowane wcześniej śliwki. Całość zalewamy masą serową. Patrz zdj. poniżej.




Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 st. C, piekę z opcją góra-dół bez termoobiegu. Nasze ciasto piekło się ok. 1h. (ale to zależy od piekarnika, sprawdzam patyczkiem stan wypieczenia). Ciasto po upieczeniu:





Ciasto po wystudzeniu i rozkrojeniu. Ciasto można oprószyć cukrem pudrem lub zrobić polewę czekoladową.






Życzymy smacznego!