Tym ciastem poczęstowała nas ostatnio babcia. Pychota nad pychotami. Na jednym kawałeczku się nie skończyło 😉.
Ciasto jest bardzo smaczne i proste do zrobienia. Tak nam posmakowało, że upiekłam je dziś ponownie. Warto spróbować. Przepis na dużą blaszkę (u mnie o wymiarach 23x37 cm).
Składniki:
ciasto:
Wykonanie:
Warstwa śliwkowa: Śliwki oczyszczamy i usuwamy z nich pestki. Rozkładamy na blaszce od piekarnika i posypujemy cukrem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 st. C, mieszamy co pewien czas, pieczemy ok. 15-20 min. Następnie odcedzamy nadmiar soku, do śliwek dodajemy kaszę manną, mieszamy i odstawiamy do przestudzenia.
Ciasto: Z podanych składników zagniatamy ciasto kruche - na stolnicę wysypujemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Dodajemy masło - całość siekamy nożem. Żółtka miksujemy dokładnie z cukrem i dodajemy do ciasta, dodajemy odrobinę soli. Całość siekamy dokładnie nożem, a następnie już dłońmi krótko wyrabiamy ciasto.
Masa serowa: Żółtka miksujemy z cukrem. Dodajemy ser wymieszany z suchym budyniem oraz ubitą z niewielką ilością cukru pudru śmietaną. Na końcu należy delikatnie wmieszać pianę z białek ubitych na sztywno.
Złożenie ciasta: Ciasto rozwałkowujemy i układamy na spodzie blaszki. Ciasto posypujemy bułką tartą. Następnie wykładamy przygotowane wcześniej śliwki. Całość zalewamy masą serową. Patrz zdj. poniżej.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 st. C, piekę z opcją góra-dół bez termoobiegu. Nasze ciasto piekło się ok. 1h. (ale to zależy od piekarnika, sprawdzam patyczkiem stan wypieczenia). Ciasto po upieczeniu:
Ciasto po wystudzeniu i rozkrojeniu. Ciasto można oprószyć cukrem pudrem lub zrobić polewę czekoladową.
Ciasto jest bardzo smaczne i proste do zrobienia. Tak nam posmakowało, że upiekłam je dziś ponownie. Warto spróbować. Przepis na dużą blaszkę (u mnie o wymiarach 23x37 cm).
Składniki:
ciasto:
- 25 dag mąki
- 15 dag cukru kryształu
- 15 dag masła
- 3-4 żółtka
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 1 kg sera zmielonego (ja dałam trochę więcej sera, bo chciałam wykorzystać, to co miałam)
- 1 budyń śmietankowy lub waniliowy
- ok. 25 dag cukru kryształu
- 6 jaj
- 1 szklanka śmietany kremówki
- cukier puder do smaku
- 1,5 kg śliwek
- ok. 10 dag cukru kryształu
- 2-3 łyżki kaszy manny
Wykonanie:
Warstwa śliwkowa: Śliwki oczyszczamy i usuwamy z nich pestki. Rozkładamy na blaszce od piekarnika i posypujemy cukrem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 st. C, mieszamy co pewien czas, pieczemy ok. 15-20 min. Następnie odcedzamy nadmiar soku, do śliwek dodajemy kaszę manną, mieszamy i odstawiamy do przestudzenia.
Ciasto: Z podanych składników zagniatamy ciasto kruche - na stolnicę wysypujemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Dodajemy masło - całość siekamy nożem. Żółtka miksujemy dokładnie z cukrem i dodajemy do ciasta, dodajemy odrobinę soli. Całość siekamy dokładnie nożem, a następnie już dłońmi krótko wyrabiamy ciasto.
Masa serowa: Żółtka miksujemy z cukrem. Dodajemy ser wymieszany z suchym budyniem oraz ubitą z niewielką ilością cukru pudru śmietaną. Na końcu należy delikatnie wmieszać pianę z białek ubitych na sztywno.
Złożenie ciasta: Ciasto rozwałkowujemy i układamy na spodzie blaszki. Ciasto posypujemy bułką tartą. Następnie wykładamy przygotowane wcześniej śliwki. Całość zalewamy masą serową. Patrz zdj. poniżej.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 st. C, piekę z opcją góra-dół bez termoobiegu. Nasze ciasto piekło się ok. 1h. (ale to zależy od piekarnika, sprawdzam patyczkiem stan wypieczenia). Ciasto po upieczeniu:
Ciasto po wystudzeniu i rozkrojeniu. Ciasto można oprószyć cukrem pudrem lub zrobić polewę czekoladową.