Niezawodne ciasto z owocami – taki przepis warto mieć zawsze pod ręką. Owce można dodać dowolne - wyjdzie pyszne i na dodatek zawsze się uda.
Składniki (u mnie składniki w temp. pokojowej):
- 4 szklanki mąki pszennej
- 3 duże jajka
- ok 1 szklanka cukru kryształu
- 1,5 szklanki maślanki
- 0,5 szklanki oleju lub 10 dag masła
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 cukier wanilinowy
- dodatkowo owoce: u nas śliwki - mogą też być jabłka, gruszki, jagody, maliny, agrest, rabarbar, truskawki
Wykonanie:
Jajka ucieramy z cukrami na puszystą masę. Wlewamy maślankę, olej (lub stopione i schłodzone masło) nadal miksując. Na końcu dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia - miksujemy do połączenia składników. Poszczególne etapy na zdjęciu poniżej.
Tak przygotowane ciasto wylewamy na blaszkę. Wierch przykrywamy dowolnymi owocami. Pieczemy w temp. ok. 180 st. C (piekę z opcją góra-dół bez termoobiegu). Nasze ciasto w tortownicy piekło się ok. 50 min.
Ciasto po rozkrojeniu.
Ciasto można posypać cukrem pudrem. Życzymy smacznego!
Mi niestety wyszedł mega zakalec 🙈
OdpowiedzUsuń😕 Czy składniki były w temp. pokojowej? Pozdrawiam.
Usuń