Cukinia z babcinego ogrodu - idealna na szybki, letni obiad 😉.
Takie placki zjadamy najczęściej z dodatkiem jogurtu greckiego, kwaśnej śmietany lub z sosem czosnkowym. Bardzo nam smakują.
Składniki (na ok. 16 większych placków):
- ok. 500 g oczyszczonej z ziaren cukinii
- 250 - 300 g sera białego
- 3 jajka (u mnie małe jajka)
- 1-2 ząbki czosnku
- 1 mała cebula
- koperek
- ok. 150 g mąki
- sól, pieprz
- olej do smażenia
Przygotowanie:
Cukinię myjemy, odcinamy końce, pozbawiamy gniazd nasiennych i ścieramy na tarce o dużych oczkach (jeśli cukinia jest młoda nie musimy obierać jej ze skórki). Cukinię solimy i odstawiamy aż puści sok, następnie dokładnie odciskamy nadmiar wody.
Cebulę i koperek drobno siekamy. Ser biały rozgniatamy widelcem i dodajemy do niego jajka - mieszamy do połączenia.
Do odciśniętej cukinii dodajemy posiekaną cebulę, koperek, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz ser z jajkami. Wszystko mieszamy i doprawiamy. Na końcu dodajemy mąkę, tyle aby masa była zwarta.
Porcje masy nakładamy łyżką na dobrze rozgrzany olej (u mnie ok. 1,5 łyżki na jednego placka). Smażymy z obu stron na złoty kolor. Po usmażeniu układamy placki na ręczniku papierowym, aby odsączyć je z nadmiaru tłuszczu.
Placki gotowe:
U nas z jogurtem greckim.