Przepyszny. Robi się go tak szybko, jak zjada.
Ten pasztet smakuje całej naszej rodzinie. W sezonie cukiniowym bardzo często go piekę. My jemy go zarówno na ciepło, jak i na zimno. U nas sprawdza się na śniadanie, obiad czy na kolację - na zimno smakuje wyśmienicie na kanapkach. Poniżej wersja bez bułki tartej.
Składniki (na jeden pasztet):
Sposób przygotowania:
Ja robię z podwójnej ilości składników z 2 kg cukinii, dlatego dwie keksówki.
Cukinię ścieramy na tarce na grubych oczkach, solimy i dokładnie mieszamy. Odstawiamy na ok 30 minut. Cukinię bardzo dokładnie odciskamy, aby pozbyć się soku. Do cukinii dodajemy marchewkę startą na grubych oczkach, drobno posiekaną cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Następnie dodajemy jajka, oliwę, zmielone płatki owsiane, przyprawy - całość dokładnie wyrabiamy dłonią. na końcu dosypujemy drobno posiekaną natkę pietruszki i mieszamy.
Przygotowaną masę przekładamy do keksówki i wyrównujemy (formę smaruję masłem i oprószam bułką tartą, dno wyścielam papierem). Pasztet wkładam do piekarnika nagrzanego do 180 st. C (piekę z opcją gór-dół bez termoobiegu). Nasz pasztet piekł się ok. 70 min.
Pasztet po rozkrojeniu:
Ten pasztet smakuje całej naszej rodzinie. W sezonie cukiniowym bardzo często go piekę. My jemy go zarówno na ciepło, jak i na zimno. U nas sprawdza się na śniadanie, obiad czy na kolację - na zimno smakuje wyśmienicie na kanapkach. Poniżej wersja bez bułki tartej.
Składniki (na jeden pasztet):
- 1 kg cukinii
- 1 marchewka ( 150 g )
- 1 duża cebula cukrowa
- 2 ząbki czosnku
- 5 jajek
- ok. 1 szklanka drobno zmielonych płatków owsianych
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1/2 pęczka natki pietruszki
- ok. 1,5 łyżki ziaren czarnuszki
- 1/2 łyżeczki wędzonej papryki
- 1/2 łyżeczki kurkumy
- sól i pieprz
Sposób przygotowania:
Ja robię z podwójnej ilości składników z 2 kg cukinii, dlatego dwie keksówki.
Cukinię ścieramy na tarce na grubych oczkach, solimy i dokładnie mieszamy. Odstawiamy na ok 30 minut. Cukinię bardzo dokładnie odciskamy, aby pozbyć się soku. Do cukinii dodajemy marchewkę startą na grubych oczkach, drobno posiekaną cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Następnie dodajemy jajka, oliwę, zmielone płatki owsiane, przyprawy - całość dokładnie wyrabiamy dłonią. na końcu dosypujemy drobno posiekaną natkę pietruszki i mieszamy.
Przygotowaną masę przekładamy do keksówki i wyrównujemy (formę smaruję masłem i oprószam bułką tartą, dno wyścielam papierem). Pasztet wkładam do piekarnika nagrzanego do 180 st. C (piekę z opcją gór-dół bez termoobiegu). Nasz pasztet piekł się ok. 70 min.
Pasztet po rozkrojeniu:
Życzymy smacznego!
Ile soli i pieprzu?
OdpowiedzUsuńIle soli i pieprzu?
OdpowiedzUsuńDziś wypróbowałam , rewelacja . Świetna alternatywa jako dodatek na chlebek. Pychota
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę że smakuje, smacznego 😋.
UsuńIle czasu może stać w lodówce?
OdpowiedzUsuńTrudno mi powiedzieć, bo u nas znika w ciągu 2 dni 😉.
UsuńDziękuję
UsuńWłaśnie robię ślicznie i smakowicie wygląda pozdrawiam
Usuń🙂 Pozdrawiam serdecznie 🤗.
Usuń1kg cukinii po odciśnięciu soku czy przed
OdpowiedzUsuńPrzed 🙂.
UsuńWitam wszystko fajnie wyszło tylko mi wyszedł strasznie mokry i smaruje się jak pasta a nie jak pasztet i cukini miałam trochę więcej niż kg więc chyba powinnam więcej jajek dać żeby nie był mokry bo tak to wszystko oki.
OdpowiedzUsuńHmm, nigdy nie wyszedł mi aż tak mokry, proszę dodać może więcej płatków owsianych i porządnie odcisnąć nadmiar soku z cukinii 😉. Pozdrawiam serdecznie 🤗.
Usuńczy mozna zamrozic ten pasztet
OdpowiedzUsuńNie mroziłam nigdy. 😉
UsuńJa mrozilam i nic mu nie było
UsuńRobiłam go dzisiaj jest taki średni. W przepisie za dużo czarnuszki. Za drugim razem chyba już tego składnika nie dam. Smak tak jak powyżej w komentarzu trochę maślany. Spodziewałam się lepszego smaku. Bez rewelacji dla mnie.
OdpowiedzUsuńJak duża forma ma być??
OdpowiedzUsuńU mnie forma o wymiarach 12cmx28cm.
UsuńTrzeba cukinię zasolic odstawić na godzinę i odcisnąć przez gazę zostaje jej wtedy 1/2 więc trzeba więcej cukini około 2 kg
OdpowiedzUsuńW przepisie użyłam 1kg cukini (waga przed odciśnięciem soku).
UsuńWitam. Czy zamiast płatków można dać bułkę tartą?
OdpowiedzUsuńPowinno być ok, polecam też ten pasztet - przepis w linku. https://www.urwiswakcji.pl/2021/08/domowy-pasztet-z-cukinii-z-przepisu.html?m=1
UsuńCzy zamiast płatków może być mąka owsiana?
OdpowiedzUsuńJeśli tak to ile jej dodać
Myślę że tak. Proszę próbować, ja nie robilam🙂.
UsuńDanke schön, bardzo dobre przepisy
OdpowiedzUsuń🤗🙂🙂. Pozdrawiam serdecznie 🙂.
UsuńJadę w podróż,czy musi być schłodzony czy wytrzyma mi 8godz drogi bez wkładów termicznych?
OdpowiedzUsuńTrudno powiedzieć, zależy w jakiej temp. będzie przewożony. Na pewno zapakować do torby termicznej. Pozdrawiam serdecznie.
UsuńRobiłam kilka razy z różnymi wariantami przypraw i zawsze jest mdły
OdpowiedzUsuńJa robiłam z kaszą manną i nie dawałam papryki wędzonej tylko tymianek. Z Plasterekiem pomidora.Pycha
UsuńCieszę się że smakuje🙂. Pozdrawiam 🤗.
UsuńPasztet super 👍👍👍
OdpowiedzUsuń🙂🙂🙂Pozdrawiam
UsuńWitam ,czy mozna użyć mąki migdałowej ?
OdpowiedzUsuńNie robiłam, proszę próbować 🙂.
Usuń