Takie placuszki-racuszki robi nam często babcia. Pyszne, bardzo łatwe i szybkie do zrobienia.
Do ich przygotowania wystarczy kilka podstawowych składników, które zazwyczaj mamy w domu 😊.
Do ich przygotowania wystarczy kilka podstawowych składników, które zazwyczaj mamy w domu 😊.
Składniki (na ok. 16 placków):
- 400 g kefiru
- 1 jajko (u mnie dwa małe od młodych kurek teściowej😉)
- 1,5 szklanki mąki
- pełna łyżka cukru waniliowego cukru
- ok. 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- olej do smażenia
- dodatkowo: do ciasta można dodać drobno pokrojone jabłka
Wykonanie:
U nas dziś wersja bez jabłek. Kefir przelewamy do naczynia, dodajemy pozostałe składniki - cukier, sól, jajko, mąkę z proszkiem do pieczenia. Całość miksujemy na jednolite ciasto.
Placki smażymy na dobrze rozgrzanym oleju, przewracając z jednej strony na drugą aż ładnie się zarumienią. Ciasto nakładam łyżką lub chochelką. Po usmażeniu placki układam na ręczniku papierowym.
Gotowe.
U nas dziś oprószone cukrem pudrem i z dżemem truskawkowym domowej roboty 😉. Tak najlepiej nam smakują.