Babcine placki


Takie placuszki-racuszki robi nam często babcia. Pyszne, bardzo łatwe i szybkie do zrobienia.

Do ich przygotowania wystarczy kilka podstawowych składników, które zazwyczaj mamy w domu 😊.

Składniki (na ok. 16 placków):
  • 400 g kefiru
  • 1 jajko (u mnie dwa małe od młodych kurek teściowej😉)
  • 1,5 szklanki mąki
  • pełna łyżka cukru waniliowego cukru
  • ok. 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • olej do smażenia
  • dodatkowo: do ciasta można dodać drobno pokrojone jabłka




Wykonanie:
U nas dziś wersja bez jabłek. Kefir przelewamy do naczynia, dodajemy pozostałe składniki - cukier, sól, jajko, mąkę z proszkiem do pieczenia. Całość miksujemy na jednolite ciasto.





Placki smażymy na dobrze rozgrzanym oleju, przewracając z jednej strony na drugą aż ładnie się zarumienią. Ciasto nakładam łyżką lub chochelką. Po usmażeniu placki układam na ręczniku papierowym.




Gotowe.





U nas dziś oprószone cukrem pudrem i z dżemem truskawkowym domowej roboty 😉. Tak najlepiej nam smakują.




Życzymy smacznego!