Proste, a bardzo efektowne ciasto. Pyszne! Ależ się zajadaliśmy 😉😊.
Jeden z ulubionych placków mojego męża. Świetnie smakuje też z innymi owocami, ale z jagodami - mm...bajka. Wypróbujcie, bo naprawdę warto. U nas zawsze jest walka o ostatni kawałek tego ciasta😉. W kuchni pomaga mi 6-letni Urwis 😊.
Składniki (u mnie w temperaturze pokojowej):
Ciasto:
Jeden z ulubionych placków mojego męża. Świetnie smakuje też z innymi owocami, ale z jagodami - mm...bajka. Wypróbujcie, bo naprawdę warto. U nas zawsze jest walka o ostatni kawałek tego ciasta😉. W kuchni pomaga mi 6-letni Urwis 😊.
Ciasto:
- 1 szklanka mąki pszennej
- 2 jajka - oddzielnie białka i żółtka (u mnie domowe jajka od kurek teściowej, te jajka są dość duże)
- 125 g masła
- 0,5 szklanki cukru
- 2 łyżki kakao
- 3 łyżki wody
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
Masa serowa:
- 500 g mielonego twarogu (u mnie z wiaderka)
- 1 szklanka cukru
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 65 g rozpuszczonego masła (przestygniętego)
- 2 żółtka
- 2 białka
- szczypta soli
dodatkowo: jagody świeże (ok. 180 g)
Wymiary formy: 20cm x 24 cm
Przygotowanie:
Jagody myjemy i osuszamy.
Ciasto:
W garnku na małym ogniu rozpuszczamy masło, cukier, wodę i kakao (uwaga: nie zagotowujemy). Odstawiamy do wystudzenia. Gdy masa wystygnie dodajemy żółtka oraz mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i dokładnie mieszamy do połączenia. Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli, a następnie pianę delikatnie łączymy z ciastem.
Masa serowa: Żółtka ubijamy z cukrem, dodajemy twaróg, mąkę ziemniaczaną i roztopione przestygnięte masło. Całość miksujemy. Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli - pianę należy delikatnie połączyć łyżką z masą serową.
Złożenie ciasta:
Do foremki wyłożonej papierem do pieczenia wylewamy ciemne ciasto, następnie przykrywamy je masą serową, a potem wykładamy osuszone jagody. Tak przygotowane ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika - pieczemy w temp. 180st. C z opcją góra - dół bez termoobiegu. U nas ciasto piekło się ok. 50 min (to jednak zależy od piekarnika). Upieczone ciasto pozostawiam do całkowitego wystudzenia.
Ciasto po upieczeniu:
Wymiary formy: 20cm x 24 cm
Przygotowanie:
Jagody myjemy i osuszamy.
Ciasto:
W garnku na małym ogniu rozpuszczamy masło, cukier, wodę i kakao (uwaga: nie zagotowujemy). Odstawiamy do wystudzenia. Gdy masa wystygnie dodajemy żółtka oraz mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i dokładnie mieszamy do połączenia. Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli, a następnie pianę delikatnie łączymy z ciastem.
Masa serowa: Żółtka ubijamy z cukrem, dodajemy twaróg, mąkę ziemniaczaną i roztopione przestygnięte masło. Całość miksujemy. Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli - pianę należy delikatnie połączyć łyżką z masą serową.
Złożenie ciasta:
Do foremki wyłożonej papierem do pieczenia wylewamy ciemne ciasto, następnie przykrywamy je masą serową, a potem wykładamy osuszone jagody. Tak przygotowane ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika - pieczemy w temp. 180st. C z opcją góra - dół bez termoobiegu. U nas ciasto piekło się ok. 50 min (to jednak zależy od piekarnika). Upieczone ciasto pozostawiam do całkowitego wystudzenia.
Ciasto po upieczeniu:
Ciasto rewelacja! Pyszne 🙃
OdpowiedzUsuńSmacznego 🙂 Pozdrawiam serdecznie.
UsuńWitam. A próbował ktoś dodać mrożone borówki? Nie mam w danym momencie świeżych a tak korci żeby spróbować zrobić to ciasto 😊
UsuńWłaśnie zjadlam z mrożonymi borówkami i porzeczka czerwona. Obłędne.
UsuńSmacznego 🙂 🙂
UsuńNie rozumiem z tym masłem. Masłi.ma być do mady serowej czy do ciasta . Tak napusane jest że rozpuścić razem
UsuńMasło trzeba dodać zarówno do ciasta, jak i do masy serowej. Proszę spojrzeć na składniki tam wszystko jest wymienione odnośnie ilości do ciasta i do masy serowej. Pozdrawiam 🙂.
UsuńZrobiłam z wiśniami. Czekamy
OdpowiedzUsuńJest smakowite, czy jeśli zrobię podwójną porcję na duzej blaszce to wydłużyć czas pieczenia
OdpowiedzUsuńJeśli na dużej blaszce to nie trzeba wydłużać. Pozdrawiam serdecznie.
UsuńApetycznie wygląda to ciasto. Nie dziwię się, że smakuje mężowi. Pozdrawiam Jola.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie.
UsuńBardzo dobre ciasto. Polecam ❤
OdpowiedzUsuńA zamiast jagód to moga być jeżyny.
OdpowiedzUsuńNie robiłam. Proszę próbować. Pozdrawiam serdecznie.
UsuńUwielbiam piec ciasta i eksperymentować z różnymi przepisami to ciasto wygląda przepysznie upiekę napewno☕
Usuń😊 Pozdrawiam serdecznie.
UsuńPotwierdzam ciasto przepyszne 👍
OdpowiedzUsuńCieszę się, że smakuje. Pozdrawiam serdecznie.
UsuńCiasto super U mnie z borowkami😋
OdpowiedzUsuńSmacznego. Pozdrawiam serdecznie 🙂
UsuńCudowny, wakacyjny sernik ❤️
OdpowiedzUsuń😊 Pozdrawiam
UsuńCzy zamiast świeżych borówek można dać mrożonem?
OdpowiedzUsuńNie robiłam z mrożonymi. Używam tylko świeżych. Pozdrawiam.
UsuńA jagody mrożone całkowicie czy rozmrożone dodawałyście
UsuńJuż drugi raz robię z mrożonymi jagodami -wychodzi tak samo pyszne . Dziekuje za przepis 😘
OdpowiedzUsuńCieszę się, że smakuje. Smacznego. Pozdrawiam serdecznie.
UsuńCzy wcześniej rozmrażała pani jagody.
UsuńCzy można dać mrożone borówki ?
OdpowiedzUsuńNie robiłam z mrożonymi, tylko użyłam świeżych owoców, ale proszę poczytać komentarze - z mrożonymi też powinno być ok.
UsuńTaaaaak
UsuńWitam,a czy żeby upiec w blaszce 24×35 to trzeba składniki podwoić?
OdpowiedzUsuńTak proszę podwoić.
UsuńCiasto pychota .Robiłam już dwa razy .Pierwsze z świeżymi borówkami amerykańskimi , drugie z wiśniami - wcześniej rozmnożonymi
OdpowiedzUsuńCzy ser nie wpadnie do ciasta,bo widze ze to ciasto jest rzadkie
OdpowiedzUsuńJeśli nawet wpadnie to będą dodatkowe efekty wizualne😉. Czasem specjalnie wciskam delikatnie łyżką ser w ciasto, aby warstwy się trochę zmieszały. To czy wpadnie zależy w dużej mierze od składników np. sera, jaki został użyty. Pozdrawiam serdecznie.
UsuńCzy ciasto po upieczeniu ma być w lodówce czy niekoniecznie?
OdpowiedzUsuńJa nie przechowuję w lodówce, bo u nas znika najczęściej w ciągu 2 dni 😉. Pozdrawiam serdecznie.
UsuńWymiary blaszki?
OdpowiedzUsuńTak jak w przepisie ;) Wymiary formy: 20cm x 24 cm
UsuńWitam serdecznie ,pysznie to ciasto wygląda,przymierzam się do zrobienia go, ale teraz jest sezon na truskawki,czy można z truskawkami?❤️
OdpowiedzUsuńTak, można 😊😋 Pozdrawiam 😊
UsuńDobry wieczór proszę napisać co zrobić żeby borówki nie wpadły do środka do ciasta? Pozdrawiam 😊
OdpowiedzUsuńJeśli używamy twaróg z wiaderka to najlepiej ten dobrej jakości, aby nie był zbyt rzadki.
UsuńStudzimy w piekarniku ? Czy wyciągamy ?
OdpowiedzUsuńMożna pozostawić w piekarniku przy otwartych drzwiczkach.
UsuńWitam. Ciasto wygląda obłędnie. Czy można wyłożyć połowę ciemnej masy na spód, na to twaróg z owocami i na owoce resztę ciemnej masy ? Czy ciasto się nie upiecze ? Bo piękę z Pani przepisu malinową chmurkę a chcę aby ciasta wyglądały warstwowo inaczej :)
OdpowiedzUsuńNigdy nie piekłam w takiej formie...Musi pani próbować. Pozdrawiam serdecznie.
UsuńSzklanka to 250ml ?
OdpowiedzUsuńTak :)
UsuńDziś upiekłam z borówkami jest pyszny 😍
Usuń👍🙂Smacznego 😋. Pozdrawiam.
UsuńWyglada obłędnie a słodki taki ze do kosza się nadaje..
OdpowiedzUsuń