Szybkie, delikatne, puszyste - mmm pyszności.
Coś pysznego! U nas dziś na podwieczorek. Skosztujcie sami😉.
Składniki (na ok. 12 dużych placków):
Wykonanie:
Moje składniki były w temperaturze pokojowej.
Mascarpone miksujemy z jajkiem na gładką masę. Dodajemy cukier, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i dalej miksujemy. Wlewamy tyle mleka, żeby masa miała konsystencję gęstej śmietany. Na koniec dodajemy borówki - należy wmieszać je łyżką w ciasto.
Placuszku smażymy na rozgrzanym tłuszczu z obu stron. Placki nakładam łyżką - ok. 2 łyżki na jednego placka. Usmażone placki układam na talerzyk wyłożony ręcznikiem papierowym.
Placki podaję na ciepło i oprószam cukrem pudrem.
Życzymy smacznego!
- 250 gramów serka mascarpone
- 2 małe jajka
- 150 gramów mąki pszennej (czyli około szklanka mąki)
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- ok. 4 łyżki mleka
- 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią
- 3 duże garście borówek
- tłuszcz do smażenia: olej lub masło klarowane
Wykonanie:
Moje składniki były w temperaturze pokojowej.
Mascarpone miksujemy z jajkiem na gładką masę. Dodajemy cukier, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i dalej miksujemy. Wlewamy tyle mleka, żeby masa miała konsystencję gęstej śmietany. Na koniec dodajemy borówki - należy wmieszać je łyżką w ciasto.
Placuszku smażymy na rozgrzanym tłuszczu z obu stron. Placki nakładam łyżką - ok. 2 łyżki na jednego placka. Usmażone placki układam na talerzyk wyłożony ręcznikiem papierowym.
Placki podaję na ciepło i oprószam cukrem pudrem.
Życzymy smacznego!
Wyglądają bardzo smacznie;) Z chęcią je w weekend usmażę:D
OdpowiedzUsuńBardzo dobre. Wczoraj smażyłam.
OdpowiedzUsuń🙂 Cieszę się, że smakowały. Pozdrawiam.
Usuń