Ten chleb zawsze wychodzi, jest prosty w przygotowaniu i pyszny.
Chleb z tego przepisu przetestowałam wielokrotnie i bardzo nam smakuje. Co ważne - nie kruszy się i długo zachowuje świeżość. Polecam - u nas gości często😋. W kuchni pomaga 6-letnia Ania - uwielbiamy wspólnie kucharzyć😊😉.
Składniki (na 2 bochenki chleba):
- ok. 6,5 szklanek mąki - u mnie 3 szklanki mąki żytniej oraz 3,5 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka ciepłego mleka
- 2 szklanki ciepłej wody
- 50 g drożdży
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżka soli
- ziarna według uznania
- żółtko do posmarowania chleba
Forma: dwie keksówki o wymiarach: 25 cm x 12 cm
Wykonanie:
Mąkę wsypujemy do dużego naczynia. Do ciepłego mleka wkruszamy drożdże, dosypujemy cukier - całość mieszamy do rozpuszczenia się drożdży, a następnie wylewamy do mąki i delikatnie mieszamy. Potem dosypujemy sól, wlewamy ciepłą wodę i wyrabiamy ciasto. Ciasto wyrabiam dłonią. Ciasto jest elastyczne, zwarte, ale dość klejące. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia - u nas w ciepłej kuchni rośnie bardzo szybko ok. 0,5 h.
W międzyczasie foremki smarujemy masłem (ja dodatkowo na spód wysypuję płatki owsiane). Gdy ciasto dobrze urośnie - wyrabiamy je dłonią jeszcze przez chwilę i przekładamy do foremek. Foremki odstawiamy ponownie, aby ciasto urosło.
Następnie wierzch smarujemy żółtkiem i jeśli chcemy posypujemy ziarnami. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 st. C. Piekę z opcją góra-dół bez termoobiegu. Nasz chleb piekł się ok. 45 min. Chleb jest dobrze wypieczony, kiedy po stuknięciu w spód chleb wyda głuchy odgłos. Chleb po upieczeniu wyjmujemy od razu z foremek, aby się nie zaparzył.
Chleby studzimy na kratce.
Życzymy smacznego!
czyli zwykłą drożdżówka a nie chleb
OdpowiedzUsuńDO DROŻDŻÓWKI NIE DODAJE SIĘ MĄKI ŻYTNIEJ
UsuńDo drożdżówki żeby była smaczna dodajemy masła ciasto musi pachnieć masłem. Do chleba tłuszczu nie dodajemy
UsuńDokładnie tak do ciast na bazie drożdży masełko jest konieczne!!!!
Usuńpierwszy raz widze tak okrutny komentarz, jak mozna nazwac dobry piekny smaczny chleb w taki sposob chyba pani powariowala na glowe, jak chce pani drozdzowke to do sklepu polecam wyjsc a nie pisac takie rzeczy i to w dodatku PUBLICZNIE!!!! rozumiem jakby sobie to w glowie powiedziec ale to jest powazna strona
Usuńsmaczny chleb to taki na zakwasie a nie na drożdżach. Żaden piekarz nie smaruje chleba jajkiem, bo i po co
UsuńPani Krysiu serdecznie pozdrawiam 🙂
UsuńDROŻDŻÓWKA Z MĄKĄ ŻYTNIĄ?
OdpowiedzUsuńTo jest chleb, a nie drożdżówka
Usuńprzemądrzała bo anonimowa ,brak wiedzy i nie stać cię na przedstawienie się , kupujesz chleb pszenny z barwnikami konserwantami . i się popisujesz miłego dnia ....
OdpowiedzUsuńChleba nie piecze się na mleku. Do drożdżówki nie daje się mąki żytniej. Więc ten wypiek nie można nazwać chlebem ani drożdżówka, po prostu buła
UsuńDawno temu w sprzedaży był m.in. chleb MLECZNY, więc jak wskazywała nazwa, z dodatkiem mleka.
UsuńPani/ie Anonimowy, od wypowiedzi "Chleba nie piecze się na mleku. Do drożdżówki nie daje (...)Pan/i posiada niezwykle ograniczona wiedzę jeśli chodzi o wyrób chleba, zacieśniony do własnego malutkiego podwórka, owszem, piecze się chleb z mlekiem, dodatkiem oleju lub masła, nawet rodzynek czy owoców. Są chleby drożdzowe i z zakwasem.Zalezy od kraju i tradycji. Zycze poszerzenia wiedzy o pieczywie, zanim zacznie się publikować komentarze.
UsuńBrawo popieram Pani słowa
UsuńJa zawsze mieszam mąki i pięknie ciasto rośnie
OdpowiedzUsuńJak piekłam chleb to dodawałam różne mąki i było ok
OdpowiedzUsuńPiekłam pierwszy raz i ostatni. Dałam zwykła mąkę smak ok jak drożdżówka ale ciasto to masakra się klei i dużo babrania . Chyba że ja zrobiłam coś nie tak ...
OdpowiedzUsuńChleb piekłam według przepisu i jest super
OdpowiedzUsuńPiekłam ten chleb i jest super polecam
Cieszę się, że smakuje. Smacznego i pozdrawiam serdecznie.
UsuńPiekłem w czoraj w smaku super ale jest czuć drożdże nie wiem dla czego piekłem pierwszy raz może dla tego że jak wsadziłem w foremki nie poczekałem żeby wyrosło tylko wsadziłem odrazu do rozgrzanego piekarnika
UsuńNo i co z tego,że czuć drożdże.
UsuńWłaśnie upiekłam mój pierwszy chleb,wszystko dobrze tylko w piecu po10in
OdpowiedzUsuńOpadł,pomóżie co żlezrobiłam.W
Czy chleb został włożony do nagrzanego piekarnika? Może przyczyną było zbyt długie wyrastanie ciasta w foremce lub zbyt luźne ciasto - można dosypać trochę więcej mąki. Pozdrawiam serdecznie i trzymam kciuki za udane wypieki.
Usuńdziękuję Urwis za wskazówki, bo mój chlebek też opadł.
UsuńJest miesiączka, będzie 100% zakalec
UsuńBzdura
UsuńJa piekłam już parę razy i mi pieknie wyrośli jest smaczny chlebek a tu tyle hejtu a chleb na mleku a to opadł dobra gospodyni to i z gwoździa zupę zrobi i wszystkim smakuje ją mam przepis na chleb na maślance też jest pyszny a komu nie pasuje ten swojej roboty to do biedronki kupić taki co się myszy po nim wyskakajai za dzień splesnieje ale jeszcze się taki nie narodził żeby gnojarzom dogodzil a ja dziękuję za przepis bo chlebek jest pyszny pozdrawiam pieknie
UsuńRównież serdecznie pozdrawiam 🤗🙂.
UsuńProszę napiszcie bo chce jeszcz raz upiec, jest bardzo dobry
OdpowiedzUsuńJa też będę piekła ten chlebek zobaczę jak wyjedzie
OdpowiedzUsuńA czy ziarna można dodać też do środka? Czy tylko posypujemy nimi chleb?
OdpowiedzUsuńWitam ja piekę ten chlebek co trzy dni i dodaje prażona cebulkę do środka a w drugą foremkę słonecznik pozdrawiam
UsuńDodajesz mąkę chlebową czy zwykłą ?
UsuńObojętne. Wyjdzie i ze zwykłej, jak i z chlebowej 🙂. Pozdrawiam.
UsuńWitam, jaki typ mąki żytniej i pszennej? Chlebek wygląda pysznie 😊
OdpowiedzUsuńObojętne 😊 Żytnią można użyć do wypieku domowego chleba. Pozdrawiam serdecznie.
Usuń"siedzi" w piecu i niebawem sie okaże.Jestem pewna,że będzie superaśny-pozdrawiam i dziękuje
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i życzę smacznego 😊.
UsuńChleb mi nie wyszedl,ciasto nie wyrosło i wszystko trafiło do kosza☹️
OdpowiedzUsuńWitam , robiłam wszystko tak jak w przepisie i nie urosło mi ciasto 🙈 ciasto strasznie się kleiło do rąk ,ciężko mi było przełożyć ciasto na blachę 🙈 nie wiem co źle robię 😬
OdpowiedzUsuńDzień dobry, drożdże powinny być świeże (nie stare). Może mleko/woda była zbyt gorąca lub zimna. Ciasto wychodzi dość klejące, można podsypać trochę mąki, ale nie za dużo. Gdy ciasto przekładamy do foremki można zwilżyć dłoń wodą, wówczas nie klei się tak bardzo do dłoni. Podobnie ciasto dociskamy w foremce łyżką zwilżaną wodą i wtedy jest łatwiej. Pozdrawiam serdecznie.
UsuńRzeczywiście szybki do przygotowania chleb! :D
OdpowiedzUsuńChlebek pyszny😊
OdpowiedzUsuńWłaśnie dziś robię pierwszy raz chlebek jak narazie wszystko wychodzi, ciasto fakt klejące ale ładnie urosło jeszcze tylko do piekarnika i będzie gotowe 😁 już nie mogę się doczekać smaku 🤤🤤
OdpowiedzUsuńNic dobrego nie wyszło mi, ciasto zbyt rzadkie, niby urosło, ale opadło.
OdpowiedzUsuńProszę dosypać więcej mąki. Pozdrawiam.
UsuńZrobiłam i wyszedł superrr .Grazyna
OdpowiedzUsuńSmacznego. Pozdrawiam serdecznie.
UsuńI dziś ponownie robię ale z dodatkiem cebuli prażonej .Taka będzie jedna blaszka a druga
OdpowiedzUsuństandardowo z ziarnami słonecznika.Powiem tylko, że łącze składniki łyżka drewnianą
Chlebek super, ale z cebula nie pasuje do kazdego posilku.
UsuńChlebek super tak jak na obrazku. Smak idealny, następnym razem posypię sezamem. Dziękuję za przepis. Piotr.
OdpowiedzUsuńProszę i smacznego 🙂
UsuńChlebek upieczony 👍Super przepis .Wzięłam parę kromek z masełkiem do pracy,wszystkim bardzo smakował .Teraz pieką koleżanki i rodzina .Dziękuję i pozdrawiam 🙂
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę, że smakuje. Pozdrawiam serdecznie.
UsuńMam pytanko czy ten chlebek można piec w automacie do chleba ?może ktoś korzystał z tego przepisu i się podzieli jak wyszedł?
OdpowiedzUsuńChlebek upieczony pierwszy raz, wyrośnięty, dobrze wypieczony I bardzo smaczny. Dziękuję za przepis.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam Teresa J.R.
Smacznego i pozdrawiam 😊
UsuńPiekę go bardzo często. Pychota😋😋😋
OdpowiedzUsuńchyba sobie pani zartuje zeby nazwac taki chleb drozdzowka, jakby pani chciala drozdzowke to do sklepu a nie profanowac piekne chleby na powaznych stronach
OdpowiedzUsuńNie każdemu smakuje na zakwasie, dla mnie jest za ciężki. Ten jest super szybko się robi i długo jest świeży. Pozdrawiam
UsuńJak zwał,tak zwał ale jutro takie chlebki upiekę
Usuń🙂😉 Pozdrawiam serdecznie.
UsuńChleb spoko nie sluchaj hejtuw ze to drozdzuwka bo ludzie sie nie znaja pewnie cale dnie siedza i krzyzowki rozwiazuja albo ogladaja trudne sprawy trudne sprawy.... nie przemuj sie piec dalej pozdrawiam kasia zarodnik
OdpowiedzUsuńkasiu zarodnik w kocnu ktos to powiedzial!!!!!!!!! powinnas dostac co najmniej medal za slowa!!! STOP HEJTOM W INTERNECIE I PIECZENIU DORZDZUWEK ZAMIAST CHLEBOW!!!!! pozdrawiam pawel koziol
UsuńWłaśnie piekę ten chleb drugi raz jest pyszny i szybki wszystkim smakuje 😋
OdpowiedzUsuńCieszę się bardzo 🤗😊. Pozdrawiam.
UsuńPiekę chleb z tego przepisu i wychodzi lux,a próbowałam różne przepisy.
OdpowiedzUsuńCieszę się i pozdrawiam 🤗.
UsuńJa dziś piekłam i pięknie. Sobie upiekły smakują te super.dodalabym zdjęcia tylko nie wie jak
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę że smakuje. Zapraszam na fanpage na fb, tam można zdj dodawać w komentarzach 😉.
UsuńCzy można zastąpić mąkę przenna ,mąką orkiszowa.Jestem cukrzycę i mam insulinooporność.
OdpowiedzUsuńNigdy tak nie piekłam. Proszę próbować. Pozdrawiam.
UsuńZrobiłam chleb wczoraj, z mąki orkiszowej 630 (taka akurat miałam:)), wszystkim bardzo smakował.
OdpowiedzUsuń🤗 Smacznego i pozdrawiam serdecznie 🤗
UsuńUpiekłam w zeszłym tygodniu. Wyszedł super. Przechowywałam w chlebaku owinięty ściereczką i był miękki 7 dni.
OdpowiedzUsuń🙂🙂🙂Pozdrawiam serdecznie
UsuńBardzo smaczny chlebek. Zamiast mleka i wody dodałam serwatkę ( jest lekko kwaśna). Ja osobiście nie mogę jeść chleba na samym zakwasie a wykorzystanie serwatki ( lub kefiru) naprawdę dodaje smaku.
OdpowiedzUsuń🙂🙂🙂 Serdecznie pozdrawiam.
UsuńNie wiem skąd tyle niepochlebnych komentarzy, chleb upiekłam dziś po raz pierwszy i od razu udany. Maka żytnia 720, mała pszenna 750.Wszystko wg przepisu, tylko nie smarowalam żółtkiem, a masłem po upieczeniu, nie śmierdzi drożdżami, chleb dla kogoś, kto nie ma czasu na chleb na zakwasie.
OdpowiedzUsuńMiało być Mąka pszenna
OdpowiedzUsuńCzy do tego przepisu może być jaka kolwiek pszenna mąka, Czy jakiś konkretny typ mąki ? Bo nie jest napisane?
OdpowiedzUsuńZwykła pszenna 🙂.
Usuń