Szybki chleb domowej roboty


Ten chleb zawsze wychodzi, jest prosty w przygotowaniu i pyszny.

Chleb z tego przepisu przetestowałam wielokrotnie i bardzo nam smakuje. Co ważne - nie kruszy się i długo zachowuje świeżość. Polecam - u nas gości często😋. W kuchni pomaga 6-letnia Ania - uwielbiamy wspólnie kucharzyć😊😉.

Składniki (na 2 bochenki chleba):
  • ok. 6,5 szklanek mąki - u mnie 3 szklanki mąki żytniej oraz 3,5 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka ciepłego mleka
  • 2 szklanki ciepłej wody
  • 50 g drożdży
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżka soli
  • ziarna według uznania
  • żółtko do posmarowania chleba

Forma: dwie keksówki o wymiarach: 25 cm x 12 cm



Wykonanie:
Mąkę wsypujemy do dużego naczynia. Do ciepłego mleka wkruszamy drożdże, dosypujemy cukier - całość mieszamy do rozpuszczenia się drożdży, a następnie wylewamy do mąki i delikatnie mieszamy. Potem dosypujemy sól, wlewamy ciepłą wodę i wyrabiamy ciasto. Ciasto wyrabiam dłonią. Ciasto jest elastyczne, zwarte, ale dość klejące. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia - u nas w ciepłej kuchni rośnie bardzo szybko ok. 0,5 h.





W międzyczasie foremki smarujemy masłem (ja dodatkowo na spód wysypuję płatki owsiane). Gdy ciasto dobrze urośnie - wyrabiamy je dłonią jeszcze przez chwilę i przekładamy do foremek. Foremki odstawiamy ponownie, aby ciasto urosło.





Następnie wierzch smarujemy żółtkiem i jeśli chcemy posypujemy ziarnami. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 st. C. Piekę z opcją góra-dół bez termoobiegu. Nasz chleb piekł się ok. 45 min. Chleb jest dobrze wypieczony, kiedy po stuknięciu w spód chleb wyda głuchy odgłos. Chleb po upieczeniu wyjmujemy od razu z foremek, aby się nie zaparzył.





Chleby studzimy na kratce.




Życzymy smacznego!


82 komentarze:

  1. czyli zwykłą drożdżówka a nie chleb

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. DO DROŻDŻÓWKI NIE DODAJE SIĘ MĄKI ŻYTNIEJ

      Usuń
    2. Do drożdżówki żeby była smaczna dodajemy masła ciasto musi pachnieć masłem. Do chleba tłuszczu nie dodajemy

      Usuń
    3. Dokładnie tak do ciast na bazie drożdży masełko jest konieczne!!!!

      Usuń
    4. pierwszy raz widze tak okrutny komentarz, jak mozna nazwac dobry piekny smaczny chleb w taki sposob chyba pani powariowala na glowe, jak chce pani drozdzowke to do sklepu polecam wyjsc a nie pisac takie rzeczy i to w dodatku PUBLICZNIE!!!! rozumiem jakby sobie to w glowie powiedziec ale to jest powazna strona

      Usuń
    5. smaczny chleb to taki na zakwasie a nie na drożdżach. Żaden piekarz nie smaruje chleba jajkiem, bo i po co

      Usuń
    6. Pani Krysiu serdecznie pozdrawiam 🙂

      Usuń
  2. DROŻDŻÓWKA Z MĄKĄ ŻYTNIĄ?

    OdpowiedzUsuń
  3. przemądrzała bo anonimowa ,brak wiedzy i nie stać cię na przedstawienie się , kupujesz chleb pszenny z barwnikami konserwantami . i się popisujesz miłego dnia ....

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Chleba nie piecze się na mleku. Do drożdżówki nie daje się mąki żytniej. Więc ten wypiek nie można nazwać chlebem ani drożdżówka, po prostu buła

      Usuń
    2. Dawno temu w sprzedaży był m.in. chleb MLECZNY, więc jak wskazywała nazwa, z dodatkiem mleka.

      Usuń
    3. Pani/ie Anonimowy, od wypowiedzi "Chleba nie piecze się na mleku. Do drożdżówki nie daje (...)Pan/i posiada niezwykle ograniczona wiedzę jeśli chodzi o wyrób chleba, zacieśniony do własnego malutkiego podwórka, owszem, piecze się chleb z mlekiem, dodatkiem oleju lub masła, nawet rodzynek czy owoców. Są chleby drożdzowe i z zakwasem.Zalezy od kraju i tradycji. Zycze poszerzenia wiedzy o pieczywie, zanim zacznie się publikować komentarze.

      Usuń
    4. Brawo popieram Pani słowa

      Usuń
  4. Ja zawsze mieszam mąki i pięknie ciasto rośnie

    OdpowiedzUsuń
  5. Jak piekłam chleb to dodawałam różne mąki i było ok

    OdpowiedzUsuń
  6. Piekłam pierwszy raz i ostatni. Dałam zwykła mąkę smak ok jak drożdżówka ale ciasto to masakra się klei i dużo babrania . Chyba że ja zrobiłam coś nie tak ...

    OdpowiedzUsuń
  7. Chleb piekłam według przepisu i jest super










    Piekłam ten chleb i jest super polecam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że smakuje. Smacznego i pozdrawiam serdecznie.

      Usuń
    2. Piekłem w czoraj w smaku super ale jest czuć drożdże nie wiem dla czego piekłem pierwszy raz może dla tego że jak wsadziłem w foremki nie poczekałem żeby wyrosło tylko wsadziłem odrazu do rozgrzanego piekarnika

      Usuń
    3. No i co z tego,że czuć drożdże.

      Usuń
  8. Właśnie upiekłam mój pierwszy chleb,wszystko dobrze tylko w piecu po10in
    Opadł,pomóżie co żlezrobiłam.W

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Czy chleb został włożony do nagrzanego piekarnika? Może przyczyną było zbyt długie wyrastanie ciasta w foremce lub zbyt luźne ciasto - można dosypać trochę więcej mąki. Pozdrawiam serdecznie i trzymam kciuki za udane wypieki.

      Usuń
    2. dziękuję Urwis za wskazówki, bo mój chlebek też opadł.

      Usuń
    3. Jest miesiączka, będzie 100% zakalec

      Usuń
    4. Ja piekłam już parę razy i mi pieknie wyrośli jest smaczny chlebek a tu tyle hejtu a chleb na mleku a to opadł dobra gospodyni to i z gwoździa zupę zrobi i wszystkim smakuje ją mam przepis na chleb na maślance też jest pyszny a komu nie pasuje ten swojej roboty to do biedronki kupić taki co się myszy po nim wyskakajai za dzień splesnieje ale jeszcze się taki nie narodził żeby gnojarzom dogodzil a ja dziękuję za przepis bo chlebek jest pyszny pozdrawiam pieknie

      Usuń
    5. Również serdecznie pozdrawiam 🤗🙂.

      Usuń
  9. Proszę napiszcie bo chce jeszcz raz upiec, jest bardzo dobry

    OdpowiedzUsuń
  10. Ja też będę piekła ten chlebek zobaczę jak wyjedzie

    OdpowiedzUsuń
  11. A czy ziarna można dodać też do środka? Czy tylko posypujemy nimi chleb?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam ja piekę ten chlebek co trzy dni i dodaje prażona cebulkę do środka a w drugą foremkę słonecznik pozdrawiam

      Usuń
    2. Dodajesz mąkę chlebową czy zwykłą ?

      Usuń
    3. Obojętne. Wyjdzie i ze zwykłej, jak i z chlebowej 🙂. Pozdrawiam.

      Usuń
  12. Witam, jaki typ mąki żytniej i pszennej? Chlebek wygląda pysznie 😊

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Obojętne 😊 Żytnią można użyć do wypieku domowego chleba. Pozdrawiam serdecznie.

      Usuń
  13. "siedzi" w piecu i niebawem sie okaże.Jestem pewna,że będzie superaśny-pozdrawiam i dziękuje

    OdpowiedzUsuń
  14. Chleb mi nie wyszedl,ciasto nie wyrosło i wszystko trafiło do kosza☹️

    OdpowiedzUsuń
  15. Witam , robiłam wszystko tak jak w przepisie i nie urosło mi ciasto 🙈 ciasto strasznie się kleiło do rąk ,ciężko mi było przełożyć ciasto na blachę 🙈 nie wiem co źle robię 😬

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzień dobry, drożdże powinny być świeże (nie stare). Może mleko/woda była zbyt gorąca lub zimna. Ciasto wychodzi dość klejące, można podsypać trochę mąki, ale nie za dużo. Gdy ciasto przekładamy do foremki można zwilżyć dłoń wodą, wówczas nie klei się tak bardzo do dłoni. Podobnie ciasto dociskamy w foremce łyżką zwilżaną wodą i wtedy jest łatwiej. Pozdrawiam serdecznie.

      Usuń
  16. Rzeczywiście szybki do przygotowania chleb! :D

    OdpowiedzUsuń
  17. Chlebek pyszny😊

    OdpowiedzUsuń
  18. Właśnie dziś robię pierwszy raz chlebek jak narazie wszystko wychodzi, ciasto fakt klejące ale ładnie urosło jeszcze tylko do piekarnika i będzie gotowe 😁 już nie mogę się doczekać smaku 🤤🤤

    OdpowiedzUsuń
  19. Nic dobrego nie wyszło mi, ciasto zbyt rzadkie, niby urosło, ale opadło.

    OdpowiedzUsuń
  20. Zrobiłam i wyszedł superrr .Grazyna

    OdpowiedzUsuń
  21. I dziś ponownie robię ale z dodatkiem cebuli prażonej .Taka będzie jedna blaszka a druga
    standardowo z ziarnami słonecznika.Powiem tylko, że łącze składniki łyżka drewnianą

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Chlebek super, ale z cebula nie pasuje do kazdego posilku.

      Usuń
  22. Chlebek super tak jak na obrazku. Smak idealny, następnym razem posypię sezamem. Dziękuję za przepis. Piotr.

    OdpowiedzUsuń
  23. Chlebek upieczony 👍Super przepis .Wzięłam parę kromek z masełkiem do pracy,wszystkim bardzo smakował .Teraz pieką koleżanki i rodzina .Dziękuję i pozdrawiam 🙂

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę, że smakuje. Pozdrawiam serdecznie.

      Usuń
  24. Mam pytanko czy ten chlebek można piec w automacie do chleba ?może ktoś korzystał z tego przepisu i się podzieli jak wyszedł?

    OdpowiedzUsuń
  25. Chlebek upieczony pierwszy raz, wyrośnięty, dobrze wypieczony I bardzo smaczny. Dziękuję za przepis.
    Pozdrawiam Teresa J.R.

    OdpowiedzUsuń
  26. Piekę go bardzo często. Pychota😋😋😋

    OdpowiedzUsuń
  27. chyba sobie pani zartuje zeby nazwac taki chleb drozdzowka, jakby pani chciala drozdzowke to do sklepu a nie profanowac piekne chleby na powaznych stronach

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie każdemu smakuje na zakwasie, dla mnie jest za ciężki. Ten jest super szybko się robi i długo jest świeży. Pozdrawiam

      Usuń
    2. Jak zwał,tak zwał ale jutro takie chlebki upiekę

      Usuń
    3. 🙂😉 Pozdrawiam serdecznie.

      Usuń
  28. Chleb spoko nie sluchaj hejtuw ze to drozdzuwka bo ludzie sie nie znaja pewnie cale dnie siedza i krzyzowki rozwiazuja albo ogladaja trudne sprawy trudne sprawy.... nie przemuj sie piec dalej pozdrawiam kasia zarodnik

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. kasiu zarodnik w kocnu ktos to powiedzial!!!!!!!!! powinnas dostac co najmniej medal za slowa!!! STOP HEJTOM W INTERNECIE I PIECZENIU DORZDZUWEK ZAMIAST CHLEBOW!!!!! pozdrawiam pawel koziol

      Usuń
  29. Właśnie piekę ten chleb drugi raz jest pyszny i szybki wszystkim smakuje 😋

    OdpowiedzUsuń
  30. Piekę chleb z tego przepisu i wychodzi lux,a próbowałam różne przepisy.

    OdpowiedzUsuń
  31. Ja dziś piekłam i pięknie. Sobie upiekły smakują te super.dodalabym zdjęcia tylko nie wie jak

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę że smakuje. Zapraszam na fanpage na fb, tam można zdj dodawać w komentarzach 😉.

      Usuń
  32. Czy można zastąpić mąkę przenna ,mąką orkiszowa.Jestem cukrzycę i mam insulinooporność.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nigdy tak nie piekłam. Proszę próbować. Pozdrawiam.

      Usuń
  33. Zrobiłam chleb wczoraj, z mąki orkiszowej 630 (taka akurat miałam:)), wszystkim bardzo smakował.

    OdpowiedzUsuń
  34. Upiekłam w zeszłym tygodniu. Wyszedł super. Przechowywałam w chlebaku owinięty ściereczką i był miękki 7 dni.

    OdpowiedzUsuń
  35. Bardzo smaczny chlebek. Zamiast mleka i wody dodałam serwatkę ( jest lekko kwaśna). Ja osobiście nie mogę jeść chleba na samym zakwasie a wykorzystanie serwatki ( lub kefiru) naprawdę dodaje smaku.

    OdpowiedzUsuń
  36. Nie wiem skąd tyle niepochlebnych komentarzy, chleb upiekłam dziś po raz pierwszy i od razu udany. Maka żytnia 720, mała pszenna 750.Wszystko wg przepisu, tylko nie smarowalam żółtkiem, a masłem po upieczeniu, nie śmierdzi drożdżami, chleb dla kogoś, kto nie ma czasu na chleb na zakwasie.

    OdpowiedzUsuń
  37. Miało być Mąka pszenna

    OdpowiedzUsuń
  38. Czy do tego przepisu może być jaka kolwiek pszenna mąka, Czy jakiś konkretny typ mąki ? Bo nie jest napisane?

    OdpowiedzUsuń