Surówka za chwilę podaję


Szybki dodatek do obiadu, dań z grilla lub jako przekąska. Jedna z naszych ulubionych surówek.

Dla nas jedna z lepszych surówek obiadowych. U nas często sprawdza się także na kanapkach z wędliną, domownicy chętnie też ją zjadają po prostu samą. 

Składniki:
  • 1/2 szt. kapusty pekińskiej
  • 1 duża marchewka
  • 3 ogórki świeże
  • 1 jabłko
  • 3 łyżeczki chrzanu tartego
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki majonezu
  • sól, pieprz do smaku
  • opcjonalnie: koperek



Wykonanie:
Kapustę szatkujemy. Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Ogórki obieramy, ja dodatkowo wydrążyłam gniazda nasienne (wówczas surówka nie podchodzi tak bardzo wodą) i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Jabłko myjemy i ścieramy ze skórką na tarce o dużych oczkach, nadmiar soku odlałam. Warzywa przekładamy do dużej miski i mieszamy.





Jogurt łączymy z majonezem i chrzanem. Doprawiamy solą i pieprzem. Warzywa mieszamy z sosem.
 

Surówkę można dodatkowo posypać drobno posiekanym szczypiorkiem.




Gotowe.



Życzymy smacznego!