Dla nas jedna z lepszych surówek obiadowych. U nas często sprawdza się także na kanapkach z wędliną, domownicy chętnie też ją zjadają po prostu samą.
Składniki:
- 1/2 szt. kapusty pekińskiej
- 1 duża marchewka
- 3 ogórki świeże
- 1 jabłko
- 3 łyżeczki chrzanu tartego
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- 2 łyżki majonezu
- sól, pieprz do smaku
- opcjonalnie: koperek
Wykonanie:
Kapustę szatkujemy. Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Ogórki obieramy, ja dodatkowo wydrążyłam gniazda nasienne (wówczas surówka nie podchodzi tak bardzo wodą) i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Jabłko myjemy i ścieramy ze skórką na tarce o dużych oczkach, nadmiar soku odlałam. Warzywa przekładamy do dużej miski i mieszamy.
Jogurt łączymy z majonezem i chrzanem. Doprawiamy solą i pieprzem. Warzywa mieszamy z sosem.
Życzymy smacznego!