Rewelacyjna, szybka surówka. U nas sprawdza się do potraw z grilla - znika jako ta jedna z pierwszych. Przygotowuję ją też do obiadu.
Prosta, a pyszna - polecam.
Składniki:
- pół główki kapusty młodej lub pekińskiej
- 2 średnie cebule czerwone
- 1 duży świeży ogórek
- 6-7 łyżek jogurtu greckiego
- odrobina soku z cytryny lub 1 mała łyżeczka octu 5%
- 2 łyżeczki miodu prawdziwego
- 2 ząbki czosnku startego na tarce
- sól i pieprz do smaku
- koperek drobno posiekany
Przygotowanie:
Kapustę drobno szatkujemy. Cebulę kroimy w pióra. Ogórek przekrawamy wzdłuż i wydrążamy pestki (wówczas sałatka nie podchodzi tak bardzo wodą), a następnie kroimy w półplasterki. Całość mieszamy.
Sos: Wszystkie składniki na sos mieszamy. Sos przekładamy do miski z warzywami. Całość dokładnie mieszamy. Surówka jest gotowa do podania.
Gotowe:
Życzymy smacznego!