Prosty i bardzo smaczny sernik. To ciasto obowiązkowo pojawia się u nas w sezonie truskawkowym, bo moi bliscy je uwielbiają.
Pyszne ciasto, które robi się bardzo szybko😉😊. Polecam - na każdą okazję i bez!
Składniki:
ciasto (spód + kruszonka):
Forma: u mnie o wymiarach 24x29 cm (może być tortownica okrągła o wymiarach ok. 25 cm)
Wykonanie:
Pyszne ciasto, które robi się bardzo szybko😉😊. Polecam - na każdą okazję i bez!
Składniki:
ciasto (spód + kruszonka):
- 250 g mąki
- 160 g zimnego masła
- 5 łyżek cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 jajko
- ok. 800 g zmielonego twarogu (np. tłustego, u mnie śmietankowy)
- 0,5 szklanki cukru (lub więcej według uznania)
- 1 łyżka cukru wanilinowego
- 1 budyń śmietankowy (40g)
- 1 jajko
- ok. 400 g truskawek plus 2 łyżki mąki ziemniaczanej do obtoczenia truskawek
Forma: u mnie o wymiarach 24x29 cm (może być tortownica okrągła o wymiarach ok. 25 cm)
Wykonanie:
Ciasto: Do naczynia wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, dodajemy cukier, zimne masło pokrojone w kostkę, jajko. Całość miksujemy, tak by powstało jednolite ciasto. Z ciasta formułujemy kulę, zawijamy w folię i wkładamy do lodówki.
Masa serowa: W międzyczasie miksujemy zmielony twaróg z cukrami, budyniem (proszek) i jajkiem na jednolitą masę.
Piekarnik nagrzewamy do 180 st. C. Przygotowujemy formę do pieczenia - smarujemy masłem, wykładamy papierem do pieczenia.
Złożenie ciasta: Ciasto wyjmujemy z lodówki i dzielimy na pół. Jedną częścią ciasta wylepiamy spód formy oraz ok. 2 cm boków (ja formę wylepiam palcami). Na wylepiony spód wykładamy masę serową, a następnie wykładamy owoce - truskawki pokrojone na małe kawałki, wymieszane z mąką ziemniaczaną. Całość posypujemy rozdrobnionym ciastem, które pozostało. Zdjęcia z przygotowania poniżej. Pomaga mi 6-letnia córcia.
Tak przygotowane ciasto wstawiamy do nagrzanego wcześniej piekarnika, piekę z opcja góra-dół bez termoobiegu (180 st. C). Nasze ciasto piekło się ok. 50 min (ale to zależy od piekarnika). Po upieczeniu ciasto odstawiamy do przestudzenia.
Ciasto po rozkrojeniu:
Masa serowa: W międzyczasie miksujemy zmielony twaróg z cukrami, budyniem (proszek) i jajkiem na jednolitą masę.
Piekarnik nagrzewamy do 180 st. C. Przygotowujemy formę do pieczenia - smarujemy masłem, wykładamy papierem do pieczenia.
Złożenie ciasta: Ciasto wyjmujemy z lodówki i dzielimy na pół. Jedną częścią ciasta wylepiamy spód formy oraz ok. 2 cm boków (ja formę wylepiam palcami). Na wylepiony spód wykładamy masę serową, a następnie wykładamy owoce - truskawki pokrojone na małe kawałki, wymieszane z mąką ziemniaczaną. Całość posypujemy rozdrobnionym ciastem, które pozostało. Zdjęcia z przygotowania poniżej. Pomaga mi 6-letnia córcia.
Tak przygotowane ciasto wstawiamy do nagrzanego wcześniej piekarnika, piekę z opcja góra-dół bez termoobiegu (180 st. C). Nasze ciasto piekło się ok. 50 min (ale to zależy od piekarnika). Po upieczeniu ciasto odstawiamy do przestudzenia.
Ciasto po rozkrojeniu:
Życzymy smacznego!