Warto mieć w swoim zeszycie przepis na szybkie i niezawodne ciasto. To ciasto właśnie takie jest - zawsze się udaje, wszystkim smakuje i szybko znika do ostatniego okruszka.
Jedno z naszych ulubionych ciast i do zrobienia w każdej chwili. Przepis jest bardzo prosty - nie potrzeba żadnych większych zdolności kulinarnych, aby je przygotować, wystarczy kilka podstawowych składników i chwila miksowania. Ciasto jest pyszne, mięciutkie, bardzo smaczne, mimo że nie ma owoców czy innych dodatków. Z pewnością polecam!
Składniki:
- 120 g miękkiego masła
- 3 duże jajka (u mnie domowe jajka od kurek teściowej)
- 1 szklanka cukru (lub według uznania)
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1/2 szklanki kwaśnej śmietany 12%
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- szczypta soli
- opcjonalnie: szczypta mielonej gałki muszkatołowe
Wykonanie:
Masło miksujemy z cukrami na puszystą masę. Następnie dodajemy pozostałe składniki - jajka, szczyptę soli, śmietanę, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, gałkę muszkatołową - całość miksujemy na jednolite ciasto.
Ciasto przekładamy do formy (u mnie wyłożonej papierem do pieczenia). Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. C, pieczemy z opcją góra-dół bez termoobiegu. Pieczemy do suchego patyczka. Moje ciasto piekło się ok. 35 min.
Ciasto po rozkrojeniu.
Ciasto można posypać cukrem pudrem.