Pomysł na szybki obiad dla całej rodziny, banalnie prosty w przygotowaniu. Pysznie i trochę inaczej. Świetnie smakuje zarówno jako danie obiadowe lub ciepła kolacja.
Prosty i sprawdzony przepis. Tak przygotowany filet wychodzi miękki i soczysty. Od czasu do czasu pozwalamy sobie na takie pyszności😉, a w kuchni pomaga mi 6-letnia córcia💪. Polecam spróbować.
Składniki:
Wykonanie:
Piersi delikatnie rozbijamy (np. płaskim narzędziem) i posypujemy przyprawami. Następnie każdy filet smarujemy odrobiną musztardy i odstawiamy na chwilę.
Pierzynka: Pomidory kroimy w kostkę (u mnie pomidory bez skórki), czosnek przeciskamy przez praskę, cebulę i szczypior drobno kroimy. Jajka ugotowane na twardo kroimy lub ścieramy na tarce na dużych oczkach. Ser także ścieramy na tarce na dużych oczkach. Składniki przekładamy do naczynia i mieszamy, dodajemy majonez, doprawiamy solą i pieprzem.
Foremkę lub blachę piekarnikową wykładamy papierem do naczynia. Układamy wcześniej przygotowane piersi z kurczaka. Na nie wykładamy przygotowaną pierzynkę. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do ok. 200 st. C. Nasze były gotowe po ok. 20 min (ale to już zależy od piekarnika).
Gotowe.
- 4 piersi z kurczaka
- ok. 2 średnie pomidory1 mała cebula
- 2 ząbki czosnku
- 3 jajka ugotowane na twardo
- ok. 150 g żółtego sera (u mnie Gouda)
- 2 łyżki majonezu
- 1 łyżka musztardy
- szczypior
- przyprawy: majeranek, sól, pieprz
Wykonanie:
Piersi delikatnie rozbijamy (np. płaskim narzędziem) i posypujemy przyprawami. Następnie każdy filet smarujemy odrobiną musztardy i odstawiamy na chwilę.
Pierzynka: Pomidory kroimy w kostkę (u mnie pomidory bez skórki), czosnek przeciskamy przez praskę, cebulę i szczypior drobno kroimy. Jajka ugotowane na twardo kroimy lub ścieramy na tarce na dużych oczkach. Ser także ścieramy na tarce na dużych oczkach. Składniki przekładamy do naczynia i mieszamy, dodajemy majonez, doprawiamy solą i pieprzem.
Foremkę lub blachę piekarnikową wykładamy papierem do naczynia. Układamy wcześniej przygotowane piersi z kurczaka. Na nie wykładamy przygotowaną pierzynkę. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do ok. 200 st. C. Nasze były gotowe po ok. 20 min (ale to już zależy od piekarnika).
Gotowe.