Prosty przepis na obiad z warzywami w roli głównej. Szybki, z jednej patelni, banalnie prosty, a taki smaczny. Uwielbiamy!
U nas dziś w wersji z kiełbasą i bez. Tak przygotowana młoda kapusta smakuje wyśmienicie. Polecam z pewnością.
Składniki:
Wykonanie:
Kapustę myjemy i drobno kroimy. Kapustę przekładamy na durszlak i przelewamy gorącą wodą.
Cebulę kroimy w drobną kostkę. Marchewkę i cukinię ścieramy na tarce na grubych oczkach. Szczypiorek i koperek drobno siekamy. Pomidory sparzamy, obieramy ze skórki i kroimy w drobną kostkę. Kiełbasę kroimy w kostkę.
Na patelni (na maśle) podsmażamy cebulę pokrojoną w drobną kostkę. Po chwili dodajemy ociekniętą z wody kapustę oraz marchewkę startą na dużych oczkach. Dusimy pod przykryciem ok. 5 min. Następnie dodajemy startą cukinię oraz posiekany szczypiorek. Dusimy (już bez przykrycia) ok. 5 min. Dodajemy kiełbasę (można pominąć - ja gotuję na dwóch patelniach bez i z kiełbasą). Pod koniec duszenia dodajemy pokrojone pomidory i gotujemy jeszcze chwilę. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Na koniec dorzucamy koperek - mieszamy i dusimy jeszcze chwileczkę.
U nas dziś w wersji z kiełbasą i bez. Tak przygotowana młoda kapusta smakuje wyśmienicie. Polecam z pewnością.
Składniki:
- ok. 0,5 kg młodej kapusty
- 1 średnia cebula
- 40 dag cukinii
- 2 średnie marchewki
- 3 pomidory
- mały pęczek szczypiorku
- pęczek koperku
- masło
- sól, pieprz
- kiełbasa (można pominąć - u mnie wersja bez i z kiełbasą)
Wykonanie:
Kapustę myjemy i drobno kroimy. Kapustę przekładamy na durszlak i przelewamy gorącą wodą.
Cebulę kroimy w drobną kostkę. Marchewkę i cukinię ścieramy na tarce na grubych oczkach. Szczypiorek i koperek drobno siekamy. Pomidory sparzamy, obieramy ze skórki i kroimy w drobną kostkę. Kiełbasę kroimy w kostkę.
Na patelni (na maśle) podsmażamy cebulę pokrojoną w drobną kostkę. Po chwili dodajemy ociekniętą z wody kapustę oraz marchewkę startą na dużych oczkach. Dusimy pod przykryciem ok. 5 min. Następnie dodajemy startą cukinię oraz posiekany szczypiorek. Dusimy (już bez przykrycia) ok. 5 min. Dodajemy kiełbasę (można pominąć - ja gotuję na dwóch patelniach bez i z kiełbasą). Pod koniec duszenia dodajemy pokrojone pomidory i gotujemy jeszcze chwilę. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Na koniec dorzucamy koperek - mieszamy i dusimy jeszcze chwileczkę.
Wygląda bardzo smacznie! Z chęcią spróbuję, bo też lubię takie mocno warzywne obiady:)
OdpowiedzUsuń