Wiosenno-letni obiad z jednej patelni


Prosty przepis na obiad z warzywami w roli głównej. Szybki, z jednej patelni, banalnie prosty, a taki smaczny. Uwielbiamy!

U nas dziś w wersji z kiełbasą i bez. Tak przygotowana młoda kapusta smakuje wyśmienicie. Polecam z pewnością.

Składniki:
  • ok. 0,5 kg młodej kapusty
  • 1 średnia cebula
  • 40 dag cukinii
  • 2 średnie marchewki
  • 3 pomidory
  • mały pęczek szczypiorku
  • pęczek koperku
  • masło
  • sól, pieprz
  • kiełbasa (można pominąć - u mnie wersja bez i z kiełbasą)



Wykonanie:
Kapustę myjemy i drobno kroimy. Kapustę przekładamy na durszlak i przelewamy gorącą wodą.
Cebulę kroimy w drobną kostkę. Marchewkę i cukinię ścieramy na tarce na grubych oczkach. Szczypiorek i koperek drobno siekamy. Pomidory sparzamy, obieramy ze skórki i kroimy w drobną kostkę. Kiełbasę kroimy w kostkę.


Na patelni (na maśle) podsmażamy cebulę pokrojoną w drobną kostkę. Po chwili dodajemy ociekniętą z wody kapustę oraz marchewkę startą na dużych oczkach. Dusimy pod przykryciem ok. 5 min. Następnie dodajemy startą cukinię oraz posiekany szczypiorek. Dusimy (już bez przykrycia) ok. 5 min. Dodajemy kiełbasę (można pominąć - ja gotuję na dwóch patelniach bez i z kiełbasą). Pod koniec duszenia dodajemy pokrojone pomidory i gotujemy jeszcze chwilę. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Na koniec dorzucamy koperek - mieszamy i dusimy jeszcze chwileczkę.





Gotowe. My zjadamy jako samodzielnie danie z pieczywem.
Wersja - tylko warzywna.


Wersja z kiełbaską.




Uwielbiamy taki obiad.





Życzymy smacznego!



1 komentarz:

  1. Wygląda bardzo smacznie! Z chęcią spróbuję, bo też lubię takie mocno warzywne obiady:)

    OdpowiedzUsuń