Bardzo smaczne ciasto - moi bliscy je uwielbiają i zajadają się nim z wielkim apetytem. Dla nas - pychotka. Nie można się powstrzymać, przez wzięciem kolejnego kawałka!
Ciasto jest proste w wykonaniu, smakuje genialnie i świetnie prezentuje się na stole. Do przygotowania masy można wykorzystać zarówno świeże, jak i mrożone truskawki.
Składniki:
biszkopt:
Forma o wymiarach: 24cm x 24 cm
Wykonanie:
Biszkopt: Białka ubijamy z odrobiną soli. Następnie cały czas miksując sukcesywnie dodajemy cukier, żółtka i olej. Na koniec miksując już na mniejszych obrotach dodajemy sukcesywnie mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Ciasto przekładamy do formy i pieczemy w temp. 160 st. C. Gdy biszkopt odchodzi od brzegów formy wyłączamy piekarnik, uchylamy drzwiczki, ciasto wyciągamy po ok. 5 min. Nasz biszkopt upiekł się w ciągu 25 min. Biszkopt odkładamy do wystygnięcia, a następnie przekrawamy wzdłuż na dwie części. Dolny blat wkładam do blaszki w której się piekł.
Masa truskawkowa: Mus z truskawek (zblendowane truskawki) przelewamy do garnka i zagotowujemy - gdy tylko zacznie delikatnie bulgotać, zmniejszamy palnik i do musu wlewamy proszek budyniowy rozpuszczony w 0,5 szklance wody (podczas wlewania cały czas intensywnie mieszamy). Całość ponownie zagotowujemy i zestawiamy z palnika do wystygnięcia.
Masło miksujemy z cukrem pudrem na puszystą masę. Następnie dodajemy po łyżce przestudzonego musu z budyniem ciągle ucierając. Masa gotowa.
Masa ze śmietanką: Do naczynia wlewamy śmietankę, dodajemy cukier puder, ser i miksujemy.
Złożenie placka:
Pierwszą część biszkopta przekładamy do blaszki, w której się piekł. Biszkopt nasączamy letnią przegotowaną wodą z cukrem i sokiem z cytryny, następnie smarujemy konfiturą. Na konfiturę kładziemy masę truskawkową (ok. 3/4 masy). Przykrywamy drugim blatem biszkopta (nasączamy go) - górny blat smarujemy pozostałą częścią masy truskawkowej (ok. 1/4 masy). Na wierzch wykładamy masę z mascarpone i dekorujemy startą czekoladą. Ciasto wstawiamy do lodówki.
Gotowe.
Życzymy smacznego!
Ciasto jest proste w wykonaniu, smakuje genialnie i świetnie prezentuje się na stole. Do przygotowania masy można wykorzystać zarówno świeże, jak i mrożone truskawki.
Składniki:
biszkopt:
- 5 dużych jaj
- 15 dag cukru
- 15 dag mąki (1/2 mąki ziemniaczanej, 1/2 mąki tortowej)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżka oleju
- szczypta soli
- 0,5 l musu z truskawek (u mnie z mrożonych truskawek)
- 1 budyń śmietankowy
- 0,5 szklanki wody (szklanka = 250 ml)
- 1 kostka masła (200g)
- 0,5 szklanki cukru pudru (szklanka = 250 ml)
- 250 ml śmietanki 30% (schłodzonej; z lodówki)
- 1,5 łyżki cukru pudru
- ok. 125 g sera mascarpone (połowa opakowania 250 g)
- konfitura np. z porzeczki, u mnie winogronowa
- do nasączenia biszkoptu - letnia woda z cukrem i sokiem z cytryny
- do dekoracji: czekolada starta na tarce na grubych oczkach (u mnie 70% kakao)
Forma o wymiarach: 24cm x 24 cm
Wykonanie:
Biszkopt: Białka ubijamy z odrobiną soli. Następnie cały czas miksując sukcesywnie dodajemy cukier, żółtka i olej. Na koniec miksując już na mniejszych obrotach dodajemy sukcesywnie mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Ciasto przekładamy do formy i pieczemy w temp. 160 st. C. Gdy biszkopt odchodzi od brzegów formy wyłączamy piekarnik, uchylamy drzwiczki, ciasto wyciągamy po ok. 5 min. Nasz biszkopt upiekł się w ciągu 25 min. Biszkopt odkładamy do wystygnięcia, a następnie przekrawamy wzdłuż na dwie części. Dolny blat wkładam do blaszki w której się piekł.
Masa truskawkowa: Mus z truskawek (zblendowane truskawki) przelewamy do garnka i zagotowujemy - gdy tylko zacznie delikatnie bulgotać, zmniejszamy palnik i do musu wlewamy proszek budyniowy rozpuszczony w 0,5 szklance wody (podczas wlewania cały czas intensywnie mieszamy). Całość ponownie zagotowujemy i zestawiamy z palnika do wystygnięcia.
Masło miksujemy z cukrem pudrem na puszystą masę. Następnie dodajemy po łyżce przestudzonego musu z budyniem ciągle ucierając. Masa gotowa.
Masa ze śmietanką: Do naczynia wlewamy śmietankę, dodajemy cukier puder, ser i miksujemy.
Złożenie placka:
Pierwszą część biszkopta przekładamy do blaszki, w której się piekł. Biszkopt nasączamy letnią przegotowaną wodą z cukrem i sokiem z cytryny, następnie smarujemy konfiturą. Na konfiturę kładziemy masę truskawkową (ok. 3/4 masy). Przykrywamy drugim blatem biszkopta (nasączamy go) - górny blat smarujemy pozostałą częścią masy truskawkowej (ok. 1/4 masy). Na wierzch wykładamy masę z mascarpone i dekorujemy startą czekoladą. Ciasto wstawiamy do lodówki.
Gotowe.
Życzymy smacznego!
Ciasto wygląda pysznie ale zwazył mi się krem truskawkowy, jestem zawiedziona.
OdpowiedzUsuńMój krem też się zwarzył po dodaniu truskawek, ale podgrzałam lekko masę i udało mi się go uratować. Myślałam, że będzie lepszy...
Usuń