Ciasto, które u nas znika w kilka chwil😉.
Składniki:
masa:
- 0,5 l mleka
- 5 łyżek cukru
- 2 żółtka
- 3 łyżki mąki pszennej
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 100 g masła w temperaturze pokojowej
- herbatniki pełnoziarniste lub zwykłe (zużyłam 45 herbatników)
- puszka brzoskwiń
- 1 galaretka brzoskwiniowa
Wykonanie:
Galaretkę rozpuścić w 0,5 l gorącej wody. Brzoskwinie odsączamy z zalewy i kroimy w cienkie plasterki.
Masa:
Do garnka wlewamy połowę mleka, dodajemy cukier i zagotowujemy. Pozostałe mleko miksujemy z żółtkami oraz mąką pszenną i ziemniaczaną, a następnie wlewamy na gotujące się mleko. Cały czas intensywnie mieszamy, tak by powstał budyń. Ugotowany budyń odstawiamy do wystudzenia.
Masło miksujemy na puch, następnie cały czas miksując dodajemy porcjami wystudzony budyń. Masa gotowa.
Złożenie ciasta:
W blaszce (u mnie wyłożona papierem do pieczenia) układamy warstwę herbatników, na herbatniki wykładamy 1/3 przygotowanego kremu budyniowego, a na krem - warstwę brzoskwiń. Następnie wykładamy kolejną warstwę herbatników, krem, brzoskwinie, ponownie - herbatniki, krem, brzoskwinie. Całość zalewamy tężejącą galaretkę. Ciasto wkładamy na kilka godzin do lodówki.
Gotowe ciasto po rozkrojeniu: