Sałatka, która często u nas gości. Pięknie prezentuje się na stole i smakuje przepysznie. Jest lekka i można ją szybko przygotować, polecam!
Składniki:
- 1/2 główki sałaty rzymskiej
- tuńczyk w kawałkach w sosie własnym (puszka 180 g)
- 3 duże jajka
- pomidorki koktajlowe (8-10 sztuk)
- papryka czerwona (u mnie połówka średniej papryki)
- 1 czerwona cebula
- szczypiorek
- opcjonalnie: oliwki zielone
- ok. 4 łyżki oliwy z oliwek (lub oleju lnianego)
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 płaska łyżka musztardy
- sól i pieprz do smaku
- opcjonalnie: kilka kropli wody
Przygotowanie:
Jajka gotujemy na twardo, studzimy, obieramy ze skorupek i kroimy na ćwiartki. Cebulę kroimy w pióra. Pomidory i oliwki kroimy na połówki, a paprykę w kostkę. Sałatę myjemy i dzielimy na mniejsze kawałki. Tuńczyka odcedzamy z zalewy. Szczypiorek drobno kroimy.
Sos: Mieszamy wszystkie składniki na sos. Jeśli sos wyjdzie zbyt gęsty można dodać kilka kropli wody. Sos można też zrobić z podwójnej ilości składników.
Na sałacie układamy pokrojone warzywa (pomidorki, cebulę, paprykę, oliwki), tuńczyka (kawałki) oraz jajka. Całość polewamy przygotowanym sosem i dekorujemy posiekanym szczypiorkiem.
Życzymy smacznego!