Bardzo smaczna, wiosenna surówka z przepisu mojej mamy. Gości u nas od lat. Doskonała do dań mięsnych.
Kapuściana surówka w nieco innej odsłonie - w sezonie robię ją bardzo często. Wszystkim bardzo smakuje - dla nas jest przepyszna.
Składniki:
- 1/2 niedużej główki młodej kapusty
- 1 marchewka
- 1 mała cebula
- 2 duże ząbki czosnku
- ok. 1 łyżka posiekanego koperku
- 1 płaska łyżeczka soli
- 2 czubate łyżki majonezu
- 1 łyżka ketchupu pikantnego
Wykonanie:
Kapustę szatkujemy, marchewkę ścieramy na tarce na dużych oczkach, cebulę kroimy w cienkie plasterki.
Warzywa mieszamy i posypujemy solą. Całość ponownie mieszamy i odstawiamy na ok. 15 min (po tym czasie można odcisnąć wodę).
Następnie dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekany koperek, ketchup i majonez. Całość mieszamy. Gotowe.
Surówka wychodzi pyszna. Polecam!
Życzymy smacznego!