Przepyszna surówka mojej mamy


Bardzo smaczna, wiosenna surówka z przepisu mojej mamy. Gości u nas od lat. Doskonała do dań mięsnych.
Kapuściana surówka w nieco innej odsłonie - w sezonie robię ją bardzo często. Wszystkim bardzo smakuje - dla nas jest przepyszna.

Składniki:
  • 1/2 niedużej główki młodej kapusty
  • 1 marchewka
  • 1 mała cebula
  • 2 duże ząbki czosnku
  • ok. 1 łyżka posiekanego koperku
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 2 czubate łyżki majonezu
  • 1 łyżka ketchupu pikantnego




Wykonanie:
Kapustę szatkujemy, marchewkę ścieramy na tarce na dużych oczkach, cebulę kroimy w cienkie plasterki.
Warzywa mieszamy i posypujemy solą. Całość ponownie mieszamy i odstawiamy na ok. 15 min (po tym czasie można odcisnąć wodę).



Następnie dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekany koperek, ketchup i majonez. Całość mieszamy. Gotowe.




Surówka wychodzi pyszna. Polecam!





Życzymy smacznego!