Prosty domowy chleb, który nie wymaga dużych nakładów pracy. Bo nie ma nic pyszniejszego od kromeczki takiego świeżo upieczonego chlebka.
Jest bardzo prosty w wykonaniu i bardzo smaczny. W przygotowaniu chleba pomaga mi 6-letnia córcia - nie ma to jak wspólne kucharzenie 😉😊.
Składniki:
- 0,5 kg mąki pszennej
- 3 dag świeżych drożdży
- 300 ml letniej wody
- 1 łyżeczka miodu
- 4 łyżki oliwy z oliwek (lub oleju)
- 1/2 łyżki soli
- ziarna: u mnie m.in. garść ziaren słonecznika, garść płatków owsianych, garść pestek dyni, 1 łyżka czarnuszki, mak do posypania chleba, można dodać siemię lniane, sezam, itp.
Wykonanie:
Do miski wsypujemy mąkę, sól, ziarna - całość mieszamy.
Do drugiej miski wlewamy letnią wodę, wkruszamy drożdże, dodajemy miód - całość dokładnie mieszamy do rozpuszczenia, dodajemy oliwę - całość wlewamy do miski z mąką i ziarnami. Dłonią zagniatamy ciasto - ciasto jest dość gęste. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (na ok. 1-1,5h). Gdy ciasto już ładnie urośnie przekładamy je na stolnicę delikatnie podsypaną mąką i formułujemy wałek ( u mnie o długości ok. 30 cm i szerokości ok. 12 cm). Uformowany bochenek przekładamy do formy podsypanej mąką.
Chleb po wyjęciu z piekarnika.
Upieczony chleb studzimy na kratce.
Dziś piekłam ten chleb jest mega pyszny
OdpowiedzUsuńPiekłam juz dwa razy,super przepis,polecam!
OdpowiedzUsuńWitam, czy jest możliwość : drukuj przepis? czy ja nie widzę? aktualnie muszę kopiować, wklejać do worda poprawiać i dopiero drukować. Proszę o pomoc :)
OdpowiedzUsuń