Ta sałatka bardzo nam smakuje. Dla mnie to taka wiosna na talerzu 😉. Polecam!
Składniki:
- 1 mała sałata masłowa
- 2 duże pomidory
- 1 pęczek rzodkiewki
- 1 ogórek
- 1 pęczek szczypiorku
- 2-3 jajka
- 1 serek wiejski
- sól i pieprz do smaku
- sos sałatkowy - u mnie ziołowo-koperkowy (9g)
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 3 łyżki przegotowanej wody
- 1 łyżka soku z cytryny
- 2-3 ząbki czosnku
Wykonanie:
Sałatę masłową myjemy, oczyszczamy, rwiemy liście na mniejsze kawałki. Pomidory myjemy, osuszamy (można sparzyć i obrać ze skórki), kroimy w ósemki. Rzodkiewkę myjemy i kroimy w plasterki. Ogórka myjemy, obieramy i kroimy w kostkę. Jajka gotujemy na twardo, obieramy ze skorupek i kroimy w ćwiartki. Szczypiorek drobno siekamy. Serek wiejski odsączamy z nadmiaru śmietanki.
Sos: Sos sałatkowy (proszek) mieszamy z 3 łyżkami oliwy, 3 łyżkami wody i 1 łyżką soku z cytryny (do smaku można też dodać musztardę). Dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę. Całość mieszamy.
Wszystkie składniki (z wyjątkiem serka, jajek, szczypiorku) przekładamy do jednej miski, polewamy przygotowanym sosem i mieszamy.
Sałatkę doprawiamy do smaku solą i pieprzem i przekładamy na duży półmisek. Układamy jajka, przyozdabiamy serkiem wiejskim i szczypiorkiem.
Gotowa sałatka prezentuje się tak: