Polecam spróbować - sernik wychodzi przepyszny, dla nas rewelacyjny. Przepis na dużą blachę o wymiarach: 23x37 cm.
Składniki:
- 1,5 kg białego sera półtłustego
- 200 g masła
- 15 jajek (żółtka i białka oddzielnie)
- ok. 0,5 kg cukru (lub wedle uznania)
- 1 cukier wanilinowy
- 1 budyń śmietankowy
- 4 łyżki kaszy manny
- 1 szklanka mleka
- 1 cytryna (skórka i sok z połowy cytryny)
- szczypta soli
- opakowanie herbatników (ok. 30 ciasteczek)
- opcjonalnie: rodzynki
Wykonanie:
Ser mielimy dwa razy. W dużym naczyniu ucieramy miękkie masło z cukrami. Dodajemy kolejno po żółtku, nadal ucierając. Następnie dodajemy zmielony ser, potem - budyń (proszek), kaszę oraz dolewamy mleko. Całość dokładnie mieszamy. Dodajemy skórkę startą z cytryny, sok z połowy cytryny oraz rodzynki (opcjonalnie) - mieszamy. Na koniec białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli - pianę z białek należy delikatnie wmieszać w masę serową. Blaszkę wykładamy herbatnikami i wykładamy gotową masę. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 165 st. C (piekę z opcją góra-dół bez termoobiegu) - nasz sernik piekł się ok. 1h.
Sernik po upieczeniu:
Po rozkrojeniu:
A w którym momencie dodacser?
OdpowiedzUsuńMiękkie masło ucieramy z cukrami, dodajemy kolejno po żółtku, a następnie ser zmielony dwa razy. Pozdrawiam.
UsuńLepszego sernika nie jadłam, polecam przepis...
OdpowiedzUsuńPięknie się prezentuje, muszę upiec....
OdpowiedzUsuńPiekłam z tego przepisu, jeden z lepszych serników, polecam .....
OdpowiedzUsuńCzy ten sernik można upiec beż spodu,bo herbatniki nasiąkły całe
OdpowiedzUsuńWitam to samo mi się zrobiło
UsuńPrzepyszny sernik, dziękuję za przepis....
OdpowiedzUsuńProszę 🙂. Smacznego 😋.
UsuńWitam!Mam pytanie jak raki sernik wyjąć z brytwanny?
OdpowiedzUsuńPrzykrywamy deską brytwannę. Przyciskamy reką od góry, energicznie odwracamy do góry dnem. Ściągamy brytwannę, drugą deskę kładziemy na ciasto, ponowne odwracamy (przytrzymując obiema deskami). Gotowe. Pozdrawiam.
UsuńWitam czy ten sernik przy tej ilości twarogu jest bardzo słodki z taką ilością cukru czy nie
OdpowiedzUsuńDla nas jest ok. Ale to już zależy jak kto lubi. Można dać mniej cukru niż w przepisie.
UsuńDzień dobry. Zrobiłem ten sernik pyszny tylko ciastka są strasznie mokre i strasznie się tozwala. A piekłem 1h co to za przyczyna proszę o pomoc?
OdpowiedzUsuńDzień dobry, najlepiej użyć herbatników dobrej jakości. Można podmienić na inne ciasteczka, abo zrobić kruchy spód. Pozdrawiam serdecznie.
Usuń