Ciasto wielokrotnie sprawdzone na gościach i zjedzone z wielkim apetytem - polecam!
Pyszne ciasto, które u nas sprawdza się na wszelkich uroczystościach. Uwielbiamy to połączenie smakowe. Ciasto pięknie się prezentuje i dobrze się kroi (warstwy się nie "rozwarstwiają").
Składniki:
Ciasto makowe (dwa placki):
- 4 łyżki mąki tortowej
- 150 g masła
- 8 jajek (żółtka i białka oddzielnie)
- 1 łyżka miodu
- 150 g cukru
- 50 g rodzynek
- 300 g suchego maku
- 1 łyżka kakao
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka aromatu np. migdałowego
- szczypta soli do ubijania białek
Ciasto orzechowe (1 placek):
- 1 szklanka zmielonych orzechów włoskich
- 5 jajek (żółtka i białka oddzielnie)
- 3 łyżki bułki tartej
- 3 płaskie łyżeczki mąki tortowej
- 2/3 szklanki cukru
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli do ubijania białek
- 1 budyń czekoladowy (jeśli jest bez cukru należy dodać ok. 2 łyżki cukru)
- 450 ml mleka
- 200 g masła
- 2 łyżki cukru pudru
- 8-9 średnich jabłek
- skórka z jednej pomarańczy
- 2 łyżki cukru
- 1 galaretka pomarańczowa
- sok z jednej pomarańczy
- starta gorzka czekolada
- orzechy włoskie
Wymiary formy: 25 cm x 35 cm
Wykonanie:
Ciasto makowe: Mak namaczamy (najlepiej na noc zalewamy wrzątkiem), a następnie odcedzamy jeśli woda pozostanie i mielimy dwa razy.
Wykonanie:
Ciasto makowe: Mak namaczamy (najlepiej na noc zalewamy wrzątkiem), a następnie odcedzamy jeśli woda pozostanie i mielimy dwa razy.
Miękkie masło ucieramy z cukrem, a następnie dodajemy po jednym żółtku cały czas ucierając. Następnie dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, płynny miód, kakao, aromat - całość mieszamy. Następnie dodajemy zmielony mak oraz rodzynki - mieszamy. Z białek (ze szczyptą soli) ubijamy pianę - należy ją delikatnie wmieszać w ciasto. Uzyskaną masę dzielimy na pół i pieczemy dwa placki. Piekę w foremce wyłożonej papierem do pieczenia w temp. 180 st. C (opcja góra-dół bez termoobiegu) - u mnie każdy blat piekł się ok. 30 min. Upieczone placki odkładamy do wystudzenia.
Ciasto orzechowe: Żółtka ucieramy z cukrem do białości. Białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywną pianę. W oddzielnej misce mieszamy: orzechy, bułkę tartą, mąkę i proszek do pieczenia, a następnie dodajemy do utartych żółtek. Całość miksujemy do połączenia. Na koniec dodajemy ubitą pianę z białek - należy ją delikatnie wmieszać w ciasto. Ciasto pieczemy w temp. 180 st. C (opcja góra- dół bez termoobiegu). U mnie ciasto piekło się ok. 30 min. Po upieczeniu odstawiamy do przestudzenia.
Masa budyniowa: Budyń gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu - dodając mniej mleka tj. 450 ml mleka. Odstawiamy do przestudzenia. Masło ucieramy z cukrem i stopniowo dodajemy przestudzony budyń mieszając.
Złożenie ciasta: Na pierwszy placek makowy rozsmarowujemy 2/3 masy budyniowej. Na masę nakładamy placek orzechowy i nasączamy go sokiem z pomarańczy. Na placek orzechowy nakładamy masę jabłkowo-pomarańczową, a na nią drugi placek makowy. Wierzch smarujemy pozostałą masą budyniową, posypujemy startą czekoladą i orzechami.
Placek gotowy:
Po rozkrojeniu:
Życzymy smacznego!
Tyle pyszności w jednym cieście. Mak, orzechy i pomarańcze - uwielbiam te smaki, dziękuję za fantastyczny przepis.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie 🙂
Usuńczy zamiast suchego maku można użyć 30dkg mielonego?
OdpowiedzUsuńTak można. Ja robię z suchym makiem więc co do ilości "gotowego" maku trudno mi powiedzieć. Pozdrawiam.
UsuńJAki jest wymiar blaszki?
OdpowiedzUsuńWymiary formy: 25 cm x 35 cm
UsuńIle to jest dokładnie 4 łyżki mąki? Jakie łyżki? Płaskie, kopiaste? Lepiej byłoby uściślić podając wagę mąki.
OdpowiedzUsuńI w kwestii maku; łatwiej użyć mak mielony, ile go użyć i czy trzeba moczyć?
Używam suchego maku, więc co do ilości "gotowego" maku trudno mi powiedzieć. Pozdrawiam serdecznie.
Usuńciasto jest eleganckie, smaczne, takie "inne"- polecam
OdpowiedzUsuń