Ciasto Pani Dulska z przepisu mamy

Ciasto wielokrotnie sprawdzone na gościach i zjedzone z wielkim apetytem - polecam!

Pyszne ciasto, które u nas sprawdza się na wszelkich uroczystościach. Uwielbiamy to połączenie smakowe. Ciasto pięknie się prezentuje i dobrze się kroi (warstwy się nie "rozwarstwiają").

Składniki:
Ciasto makowe (dwa placki):
  • 4 łyżki mąki tortowej
  • 150 g masła
  • 8 jajek (żółtka i białka oddzielnie)
  • 1 łyżka miodu
  • 150 g cukru
  • 50 g rodzynek
  • 300 g suchego maku
  • 1 łyżka kakao
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka aromatu np. migdałowego
  • szczypta soli do ubijania białek
Ciasto orzechowe (1 placek):
  • 1 szklanka zmielonych orzechów włoskich
  • 5 jajek (żółtka i białka oddzielnie)
  • 3 łyżki bułki tartej
  • 3 płaskie łyżeczki mąki tortowej
  • 2/3 szklanki cukru
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli do ubijania białek
Masa budyniowa:
  • 1 budyń czekoladowy (jeśli jest bez cukru należy dodać ok. 2 łyżki cukru)
  • 450 ml mleka
  • 200 g masła
  • 2 łyżki cukru pudru
Masa jabłkowo-pomarańczowa:
  • 8-9 średnich jabłek
  • skórka z jednej pomarańczy
  • 2 łyżki cukru
  • 1 galaretka pomarańczowa
Do nasączenia placka orzechowego:
  • sok z jednej pomarańczy
Do dekoracji:
  • starta gorzka czekolada
  • orzechy włoskie

Wymiary formy: 25 cm x 35 cm



Wykonanie:
Ciasto makowe: Mak namaczamy (najlepiej na noc zalewamy wrzątkiem), a następnie odcedzamy jeśli woda pozostanie i mielimy dwa razy.
Miękkie masło ucieramy z cukrem, a następnie dodajemy po jednym żółtku cały czas ucierając. Następnie dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, płynny miód, kakao, aromat - całość mieszamy. Następnie dodajemy zmielony mak oraz rodzynki - mieszamy. Z białek (ze szczyptą soli) ubijamy pianę - należy ją delikatnie wmieszać w ciasto. Uzyskaną masę dzielimy na pół i pieczemy dwa placki. Piekę w foremce wyłożonej papierem do pieczenia w temp. 180 st. C (opcja góra-dół bez termoobiegu) - u mnie każdy blat piekł się ok. 30 min. Upieczone placki odkładamy do wystudzenia.





Ciasto orzechowe: Żółtka ucieramy z cukrem do białości. Białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywną pianę. W oddzielnej misce mieszamy: orzechy, bułkę tartą, mąkę i proszek do pieczenia, a następnie dodajemy do utartych żółtek. Całość miksujemy do połączenia. Na koniec dodajemy ubitą pianę z białek - należy ją delikatnie wmieszać w ciasto. Ciasto pieczemy w temp. 180 st. C (opcja góra- dół bez termoobiegu). U mnie ciasto piekło się ok. 30 min. Po upieczeniu odstawiamy do przestudzenia.

 

Masa budyniowa: Budyń gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu - dodając mniej mleka tj. 450 ml mleka. Odstawiamy do przestudzenia. Masło ucieramy z cukrem i stopniowo dodajemy przestudzony budyń mieszając.


Masa jabłkowo-pomarańczowa: Jabłka obieramy i ścieramy na tarce na grubych oczkach. Przekładamy do garnka i dusimy ok. 30 min pod przykryciem. Na koniec dodajemy cukier, mieszamy i zestawiamy z ognia. Do ciepłych jabłek dodajemy startą skórkę z pomarańczy i galaretkę. Całość dokładnie mieszamy. Ciasto przekładamy ciepłą masą.




Złożenie ciasta: Na pierwszy placek makowy rozsmarowujemy 2/3 masy budyniowej. Na masę nakładamy placek orzechowy i nasączamy go sokiem z pomarańczy. Na placek orzechowy nakładamy masę jabłkowo-pomarańczową, a na nią drugi placek makowy. Wierzch smarujemy pozostałą masą budyniową, posypujemy startą czekoladą i orzechami.




Placek gotowy:





Po rozkrojeniu:




Życzymy smacznego!


9 komentarzy:

  1. Tyle pyszności w jednym cieście. Mak, orzechy i pomarańcze - uwielbiam te smaki, dziękuję za fantastyczny przepis.

    OdpowiedzUsuń
  2. czy zamiast suchego maku można użyć 30dkg mielonego?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak można. Ja robię z suchym makiem więc co do ilości "gotowego" maku trudno mi powiedzieć. Pozdrawiam.

      Usuń
  3. JAki jest wymiar blaszki?

    OdpowiedzUsuń
  4. Ile to jest dokładnie 4 łyżki mąki? Jakie łyżki? Płaskie, kopiaste? Lepiej byłoby uściślić podając wagę mąki.
    I w kwestii maku; łatwiej użyć mak mielony, ile go użyć i czy trzeba moczyć?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Używam suchego maku, więc co do ilości "gotowego" maku trudno mi powiedzieć. Pozdrawiam serdecznie.

      Usuń
  5. ciasto jest eleganckie, smaczne, takie "inne"- polecam

    OdpowiedzUsuń