Szybki placek weekendowy


Pyszne i szybkie w wykonaniu ciasto. Bardzo smakowity duet. Smaki mojego dzieciństwa.

Do tego przepisu wracam często - to ciasto bardzo nam smakuje. U nas sprawdza się przede wszystkim w weekend, gdy mamy ochotę na słodkości i gdy przyjdą goście😊😉. Szybki, prosty i pyszny placek - polecam.

Składniki:
Ciasto:
  • 200 g masła
  • ok. 1 szklanka cukru (można dać mniej)
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 6 łyżek wody
  • 2 czubate łyżki ciemnego kakao
  • 1,5 szklanki mąki tortowej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 żółtka (u mnie duże jajka od kurki teściowej😉)
  • 4 białka
Masa serowa:
  • 500 g mielonego twarogu (u mnie z wiaderka)
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 65 g rozpuszczonego masła
  • 2 żółtka
  • 2 białka
szklanka ma u mnie pojemność 250 ml
Wymiary formy: 39 cm x 23 cm



Wykonanie:
Ciasto: W rondlu na małym ogniu rozpuszczamy masło, cukier, cukier waniliowy, wodę i kakao (nie zagotowujemy). Odstawiamy do wystudzenia. Do przestudzonej masy dodajemy żółtka oraz mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia - całość dokładnie mieszamy. Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli, a następnie należy je delikatnie połączyć z masą.





Masa serowa: Żółtka ubijamy z cukrem, dodajemy twaróg, mąkę ziemniaczaną i roztopione przestygnięte masło - całość dokładnie mieszamy. Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli i delikatnie łączymy z masą serową.





Złożenie placka: Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia wykładamy ciemne ciasto, na nie wykładamy masę serową. Łyżką można zrobić kleksy z masy serowej na ciemnym cieście. U nas ser nie opadł, pozostał na wierzchu, ale ser może też zapaść się w ciasto tworząc po upieczeniu "łatki w cieście" (nakładając ser można go delikatnie łyżką wcisnąć do środka jeśli zależy nam na takim efekcie).


Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. C (ja piekę z opcją góra-dół bez termoobiegu). Moje ciasto piekło się ok. 1h.



Placek po upieczeniu:


Placek można posypać cukrem pudrem lub udekorować polewą czekoladową.






Życzymy smacznego!