Pomysł na pyszny i szybki obiad lub ciepłą kolację dla całej rodziny.
Bardzo prosta w przygotowaniu, smaczna i fajnie się prezentuje. Farsz można zmodyfikować według własnych upodobań smakowych. W przygotowaniu roladek pomaga mi 6-letnia córcia, bo nie ma to jak wspólne kucharzenie i zabawa w jednym 😉😊.
Bardzo prosta w przygotowaniu, smaczna i fajnie się prezentuje. Farsz można zmodyfikować według własnych upodobań smakowych. W przygotowaniu roladek pomaga mi 6-letnia córcia, bo nie ma to jak wspólne kucharzenie i zabawa w jednym 😉😊.
Składniki:
ciasto naleśnikowe (u mnie 7 naleśników):
Przygotowanie:
Naleśniki: Wszystkie składniki na ciasto naleśnikowe miksujemy na gładkie ciasto. Ja przygotowane ciasto odstawiamy na chwilę, by odpoczęło dla uzyskania odpowiedniej konsystencji. Następnie przy pomocy chochli nalewamy porcje ciasta na dobrze rozgrzaną, suchą patelnię - naleśniki smażymy z obu stron do lekkiego zarumienienia. Smażyłam naleśniki troszkę grubsze niż tradycyjnie (cieniutkie).
Złożenie zapiekanki:
Dno formy (wysmarowane masłem) wykładamy naleśnikami bez nadzienia. U mnie - jeden naleśnik po środku formy i dwa po bokach - dwa boczne naleśniki kładziemy tak, by ich końce wystawały poza formę.
- 1 szklanka mleka
- 1 szklanka wody gazowanej
- 2 jajka
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 3-4 łyżki oleju
- szczypta soli
- 4 duże plastry ulubionej szynki (u mnie 8 mniejszych plasterków)
- ok. 250 g śmietany 18%
- ok. 100 g startego żółtego sera plus dodatkowo (opcjonalnie) ser żółty do posypania całości zapiekanki
- u mnie - czerwona papryka (do farszu można dodać posiekaną natkę pietruszki, pieczarki, itp.)
- sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
Naleśniki: Wszystkie składniki na ciasto naleśnikowe miksujemy na gładkie ciasto. Ja przygotowane ciasto odstawiamy na chwilę, by odpoczęło dla uzyskania odpowiedniej konsystencji. Następnie przy pomocy chochli nalewamy porcje ciasta na dobrze rozgrzaną, suchą patelnię - naleśniki smażymy z obu stron do lekkiego zarumienienia. Smażyłam naleśniki troszkę grubsze niż tradycyjnie (cieniutkie).
Złożenie zapiekanki:
Dno formy (wysmarowane masłem) wykładamy naleśnikami bez nadzienia. U mnie - jeden naleśnik po środku formy i dwa po bokach - dwa boczne naleśniki kładziemy tak, by ich końce wystawały poza formę.
Przygotowanie 4 ruloników: Na naleśniku układamy szynkę, a następnie rozsmarowujemy ok. łyżkę śmietany. Całość możemy doprawić solą i pieprzem. Na brzeg naleśnika wykładamy kilka słupków czerwonej papryki (można dodać także posiekaną natkę pietruszki, pieczarki itp.). Następnie naleśnik posypujemy serem startym na drobnych oczkach. Tak przygotowane naleśniki zwijamy w rulon. W ten sposób córka zwinęła 4 naleśniki (ale to już zależy od wielkości użytej formy).
Zapiekankę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. C (piekłam z opcją góra-dół bez termoobiegu). Nasza zapiekanka piekła się ok. 15 min. Przed końcem pieczenia dodatkowo posypałam zapiekankę startym żółtym serem i zapiekałam jeszcze chwilę.
Taką zapiekankę można dodatkowo polać sosem np. z czosnkowym. U nas dziś z ketchupem.
Życzymy smacznego !