Niezawodny chleb babci Oli


Taki chleb piecze nasza babcia. Jest bardzo prosty w wykonaniu i szybki. Zawsze się udaje.

Dla nas ten chleb jest rewelacyjny i często u nas gości. Polecamy!

Składniki (na 2 bochenki):
  • 830 ml przegotowanej, ciepłej wody
  • 2/3 szklanki kefiru lub jogurtu (nie może być zimny, należy wyjąć go wcześniej z lodówki)
  • 50g świeżych drożdży
  • 2/3 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 1kg i 100g mąki pszennej - ja dałam 30 dag mąki orkiszowej pełnoziarnistej oraz 80 dag mąki pszennej
  • 2 łyżeczki soli (z czubkiem)
  • 0,5 łyżki cukru
  • opcjonalnie: ok. 2/3 szklanki ziaren słonecznika

Korzystam ze szklanki, która ma pojemność 250 ml
Wymiary formy: dwie keksówki - jedna o wymiarach 25 cm x 12 cm; druga - 35 cm x 12 cm



Sposób przygotowania:
Zaczyn: Do garnka wlewamy ciepłą wodę i kefir, dodajemy pokruszone drożdże, wsypujemy mąkę pszenną pełnoziarnistą (2/3 szklanki), cukier i ziarna słonecznika. Całość dokładnie mieszamy (całość jest wodnista) i odstawiamy na ok. 20 min aż drożdże zaczną pracować (ja zaczyn przykrywam ściereczką).


Do spienionego zaczynu dodajemy pozostałą mąkę wymieszaną z solą i dłonią wyrabiamy ciasto (ciasto jest dość klejące - ale ja nigdy nie dosypuję więcej mąki). Ciasto przykrywamy ściereczką i pozostawiamy w ciepłym miejscu na ok. 30 minut do podwojenia objętości.


Wyrośnięte ciasto jeszcze chwilę ugniatamy dłonią, a następnie przekładamy do dwóch keksówek wysmarowanych masłem i posypanych mąką. W wyrównaniu ciasta w keksówkach pomoże łyżka maczana w wodzie. Ciasto w keksówkach pozostawiamy do wyrośnięcia na ok. 10 min. W międzyczasie nagrzewamy piekarnik - chleb pieczemy w temperaturze 180 st. C, opcja góra-dół, bez termoobiegu. Nasze chleby piekły się ok. 1 h i 10 min.




Upieczone chleby wyciągamy z piekarnika i studzimy na kratce.





Chleb po rozkrojeniu:





Życzymy smacznego !