Sposób naszego dziadzia Stasia na pyszną i kruchą karkówkę. Pomysł na sycący obiad dla całej rodziny.
Tak przygotowana karkówka to specjał naszego dziadzia. Mięso po upieczeniu jest aromatyczne, mięciutkie i samo rozpływa się w ustach. Przygotowanie jest banalnie proste i nie zajmuje dużo czasu.
Polecam - dzielimy się sprawdzonym przepisem!
Składniki:
- 1,5 kg karkówki
- przyprawy: papryka ostra mielona (pół łyżeczki), papryka słodka mielona (1 łyżeczka), czosnek granulowany (u nas 3 ząbki przeciśnięte przez praskę), rozmaryn (1 łyżeczka), kolendra (1 łyżeczka), majeranek (1 łyżeczka), sól, pieprz czarny mielony
- 4 całe jajka
- 4 łyżki majonezu
- 1 łyżka musztardy (u nas sarepska)
- dodatkowo - tłuszcz do obsmażenia karkówki
Wykonanie:
Karkówkę kroimy w plastry (ok. 1,5 cm) i rozbijamy lekko tłuczkiem. Wszystkie suche przyprawy mieszamy i obsypujemy plastry karkówki. Mięso wkładamy do głębokiego naczynia.
Zalewa: W misce roztrzepujemy jajka, dodajemy musztardę i majonez - zalewamy przyprawione mięso. Tak przygotowane mięso odstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc, by mięso wchłonęło marynatę.
A tutaj nasze obiady z karkówką z przepisu Dziadzia.
Jadłam była pyszna, polecam.....
OdpowiedzUsuńA podlewany czymś tą karkówkę jak dusimy?🤔
UsuńMięso powinno wchłonąć marynatę, następnie je obsmażamy i takie przekładamy do naczynia żaroodpornego. 😉
Usuń