Karkówka pieczona w plastrach z przepisu Dziadzia


Sposób naszego dziadzia Stasia na pyszną i kruchą karkówkę. Pomysł na sycący obiad dla całej rodziny.


Tak przygotowana karkówka to specjał naszego dziadzia. Mięso po upieczeniu jest aromatyczne, mięciutkie i samo rozpływa się w ustach. Przygotowanie jest banalnie proste i nie zajmuje dużo czasu.
Polecam - dzielimy się sprawdzonym przepisem!

Składniki:
  • 1,5 kg karkówki
  • przyprawy: papryka ostra mielona (pół łyżeczki), papryka słodka mielona (1 łyżeczka), czosnek granulowany (u nas 3 ząbki przeciśnięte przez praskę), rozmaryn (1 łyżeczka), kolendra (1 łyżeczka), majeranek (1 łyżeczka), sól, pieprz czarny mielony
zalewa:
  • 4 całe jajka
  • 4 łyżki majonezu
  • 1 łyżka musztardy (u nas sarepska)
  • dodatkowo - tłuszcz do obsmażenia karkówki



Wykonanie:
Karkówkę kroimy w plastry (ok. 1,5 cm) i rozbijamy lekko tłuczkiem. Wszystkie suche przyprawy mieszamy i obsypujemy plastry karkówki. Mięso wkładamy do głębokiego naczynia.





Zalewa: W misce roztrzepujemy jajka, dodajemy musztardę i majonez - zalewamy przyprawione mięso. Tak przygotowane mięso odstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc, by mięso wchłonęło marynatę.


Po tym czasie karkówkę obsmażamy na tłuszczu z obu stron na złoty kolor, przekładamy do naczynia żaroodpornego i dusimy w piekarniku ok. 1 h 15 min pod przykryciem (u nas w temp. 180 st. C). Pod koniec duszenia odkrywamy pokrywkę na ok. 15 min.




Gotowe!


A tutaj nasze obiady z karkówką z przepisu Dziadzia.





Życzymy smacznego!



3 komentarze:

  1. Jadłam była pyszna, polecam.....

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A podlewany czymś tą karkówkę jak dusimy?🤔

      Usuń
    2. Mięso powinno wchłonąć marynatę, następnie je obsmażamy i takie przekładamy do naczynia żaroodpornego. 😉

      Usuń