Jajka z przepisu babci


Tak przygotowane jajka zawsze są u nas hitem. Robi się je dość szybko, są bardzo łatwe w przygotowaniu, wystarczy kilka prostych składników.


U nas takie jajka sprawdzają się na każdej rodzinnej imprezie i na święta (w święta obowiązkowo!) - rodzina zawsze się nimi zajada. Tak przygotowane jajka sprawdzą się także na co dzień😉. Warto wypróbować - nam bardzo smakuje to połączenie😋.

Składniki:
  • 5-6 jajek (u nas domowe jajka od kurek teściowej)
  • ok. 10 dag szynki (u mnie podwędzana)
  • 2 łyżki majonezu
  • pieprz do smaku
  • ok. 2 szt. płatów śledziowych typu Matjas
  • opcjonalnie do dekoracji: koperek, kiełki lub według uznania




Wykonanie:
Jajka gotujemy na twardo, studzimy w zimnej wodzie i obieramy ze skorupek. Jajka przekrawamy na pół i wybieramy z nich żółtka.

Przygotowujemy farsz: żółtka ucieramy z majonezem. Dodajemy bardzo drobno pokrojoną szynkę - całość mieszamy i doprawiamy pieprzem. Płaty śledziowe kroimy na mniejsze kawałki.





Złożenie całości: Jajka nadziewamy przygotowanym farszem (Aby jajka "stały" na talerzyku, delikatnie odkroiłam im końcówki). Na wierzch kładziemy plasterek śledzia i kleks majonezu. Dekorujemy szczypiorkiem i kiełkami lub według uznania.






Gotowe:




Życzymy smacznego!