Prosta i bardzo smaczna jajeczna przekąska. Serwuję ją często jako przystawkę dla gości lub na śniadanie czy kolację.
Składniki:
- 5 jajek ugotowanych na twardo
- 1 mała puszka groszku konserwowego
- mały słoiczek pieczarek marynowanych
- ok. 8 łyżek majonezu (lub według uznania)
- 4 łyżki śmietany 18%
- 2 łyżki soku z cytryny
- pieprz i sól do smaku
- dodatkowo: szczypiorek
Przygotowanie:
Jajka gotujemy na twardo, studzimy i obieramy ze skorupek. Do majonezu dodajemy śmietanę i sok z cytryny - mieszamy. Dodajemy także odsączony z zalewy, opłukany groszek konserwowy oraz pokrojone w kostkę pieczarki (kilka pieczarek można zostawić do dekoracji) - całość mieszamy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Sos przekładamy na półmisek, układamy na nim jajka przekrojone na pół. Tak przygotowane można udekorować plasterkami pieczarek i drobno pokrojonym szczypiorkiem.
Gotowe: