Jajka w sosie - szybka przekąska


Prosta i bardzo smaczna jajeczna przekąska. Serwuję ją często jako przystawkę dla gości lub na śniadanie czy kolację.

Składniki:
  • 5 jajek ugotowanych na twardo
  • 1 mała puszka groszku konserwowego
  • mały słoiczek pieczarek marynowanych
  • ok. 8 łyżek majonezu (lub według uznania)
  • 4 łyżki śmietany 18%
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • pieprz i sól do smaku
  • dodatkowo: szczypiorek




Przygotowanie:
Jajka gotujemy na twardo, studzimy i obieramy ze skorupek. Do majonezu dodajemy śmietanę i sok z cytryny - mieszamy. Dodajemy także odsączony z zalewy, opłukany groszek konserwowy oraz pokrojone w kostkę pieczarki (kilka pieczarek można zostawić do dekoracji) - całość mieszamy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.




Sos przekładamy na półmisek, układamy na nim jajka przekrojone na pół. Tak przygotowane można udekorować plasterkami pieczarek i drobno pokrojonym szczypiorkiem.




Gotowe:




Życzymy smacznego!